Ondanks voorzichtig IMF anticiperen de markten op sterkte rentedalingen bij de centrale banken

Foto: CNS

  1. Gita Gopinath van het IMF tempert verwachtingen over snelle renteverlagingen door de Fed en ECB, voorziet mogelijkheden pas in tweede helft van het jaar.
  2. Markten anticiperen op snellere acties van centrale banken, met Goldman Sachs voorspellend verlagingen vanaf maart en april.
  3. ECB-voorzitter Christine Lagarde verwacht een renteverlaging in de zomer van 2024.

Gita Gopinath, adjunct-directeur bij het Internationaal Monetair Fonds, uitte tijdens een panel op het World Economic Forum in Davos haar bedenkingen over de snelle renteverlagingen die de markten verwachten van de Federal Reserve (Fed) en de Europese Centrale Bank (ECB). Ze benadrukte dat hoewel renteverlagingen waarschijnlijk zijn, deze meer in de tweede helft van het jaar te verwachten zijn, zo schrijft het Financieele Dagblad.

Ondanks Gopinath’s voorzichtige voorspelling, anticiperen de markten op een agressiever beleid van de centrale banken. Zo verwachten ze al renteverlagingen in maart en april, aangemoedigd door de analyse van Goldman Sachs. Hoofdeconoom Jan Hatzius van Goldman Sachs schreef in een recent rapport dat zowel de Fed als de ECB al vroeg in het jaar zullen beginnen met het verlagen van de rente.

Deze verwachtingen staan in contrast met de realiteit van de huidige economische situaties, zoals de krappe arbeidsmarkten in de VS en de eurozone en een beter dan verwachte economische veerkracht ondanks recente renteverhogingen, aldus Gopinath.

Momenteel prijzen de markten zes renteverlagingen van 25 basispunten in voor zowel de Fed als de ECB. Met dit tempo zou de beleidsrente in beide muntgebieden tegen eind 2024 met 1,50 procentpunt dalen.

In lijn met Gopinath’s voorzichtigheid, verwacht ECB-voorzitter Christine Lagarde een daling in de ECB-rente in de zomer van 2024, zo schreven we gisteren ook. Deze voorspellingen geven aan dat de centrale banken mogelijk meer tijd nodig hebben om de inflatiedruk te verlichten voordat ze de rentetarieven verlagen.

Deze gemengde signalen van de markten en economische leiders onderstrepen de complexiteit en onvoorspelbaarheid van het huidige economische klimaat, waarbij zowel de Fed als de ECB nauwlettend de economische indicatoren blijven volgen om hun monetaire beleid dienovereenkomstig aan te passen.