Onderzoek Ortec Finance bevestigt zorgen van vastgoedinvesteerders over maatregelen De Jonge

Een vrouw

Een bezorgde vrouw Foto: Valeriia Miller/ Unsplash

  • Een recent onderzoek uitgevoerd door Ortec Finance werpt een verontrustende schaduw over de vooruitzichten van vastgoedinvesteerders.
  • Voorgestelde overheidsmaatregelen kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor het verdienpotentieel van huurwoningen in Nederland.
  • Jack de Vries, voorzitter van Vastgoed Belang, benadrukt het belang van particuliere en institutionele beleggers in het aanpakken van het groeiende woningtekort in Nederland.

Minister Hugo de Jonge heeft zijn wetsvoorstel inmiddels naar de kamer gestuurd. De Wet betaalbare huur is aangepast na feedback van de Raad van State om beleggers te blijven aantrekken voor middenhuur investeringen.

Een recent onderzoek uitgevoerd door Ortec Finance, in opdracht van belangenorganisatie Vastgoed Belang, werpt een verontrustende schaduw over de vooruitzichten van vastgoedinvesteerders. Het onderzoek richt zich op voorgestelde overheidsmaatregelen die mogelijk aanzienlijke gevolgen hebben voor het verdienpotentieel van huurwoningen in Nederland.

Aanzienlijk risico op afname aanbod van middenhuurwoningen

Het rapport suggereert dat enkele voorgestelde maatregelen verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor vastgoedbeleggers. Dit resulteert in aanzienlijk marktwaardeverlies voor beleggers, verergerd door dalende huurinkomsten en de verwachte impact van het belastingplan 2023. Hierdoor zullen particuliere verhuurders/beleggers zich in veel gevallen gedwongen zien om een woning te verkopen wanneer het huurcontract wordt beëindigd.

Dit zou kunnen resulteren in een aanzienlijke afname van het aanbod van middenhuurwoningen in Nederland, wat op zijn beurt het reeds nijpende woningtekort kan verergeren.

Jack de Vries, voorzitter van Vastgoed Belang, benadrukt het belang van particuliere en institutionele beleggers in het aanpakken van het groeiende woningtekort in Nederland. Hij waarschuwt dat de voorgestelde maatregelen niet alleen het verdienpotentieel van investeerders aantasten, maar ook een negatieve impact kunnen hebben op het beschikbare woningaanbod voor huurders in Nederland.

Het rapport van Ortec Finance dient als een waarschuwing aan beleidsmakers en belanghebbenden om nauwlettend te kijken naar de potentiële gevolgen van voorgestelde maatregelen op de vastgoedmarkt.