- Buitenlands kapitaal is essentieel voor de bouw van nieuwe huurwoningen, maar investeerders blijven afwachtend
- Regelgeving en fiscale drempels maken Nederland minder aantrekkelijk ten opzichte van andere Europese landen
- Zonder fiscale hervorming en beleidsstabiliteit dreigt Nederland investeringskansen te missen
We zagen het al eerder: buitenlandse investeerders worden huiverig voor zaken doen op de eerder zo betrouwbare Nederlandse woningmarkt.
De Nederlandse vastgoedbelegger Bouwinvest, onderdeel van pensioenfonds BpfBouw, probeert al jaren internationale beleggers te interesseren in de Nederlandse woningmarkt, maar concrete toezeggingen blijven uit.
Tijdens internationale pitches in onder andere Azië, Australië en Canada merkt Bouwinvest-ceo Mark Siezen dat potentiële investeerders afhaken zodra de Nederlandse wet- en regelgeving ter sprake komt, zo lezen we nu in het Financieele Dagblad.
Met name de recente invoering van de Wet betaalbare huur roept vragen op. Buitenlandse beleggers ervaren de Nederlandse woningmarkt als beleidsmatig instabiel en vrezen verdere ingrepen in de toekomst.
Beleggingsberekeningen onder druk door fiscale verschillen
Naast de wetgeving speelt ook het fiscale klimaat een rol. Buitenlandse pensioenfondsen worden doorgaans niet vrijgesteld van vennootschapsbelasting, in tegenstelling tot Nederlandse fondsen.
Dit verschil in behandeling ondermijnt het gelijk speelveld en maakt investeringen in andere landen relatief aantrekkelijker, ziet het FD. De hoge overdrachtsbelasting vormt een extra barrière, al is deze vanaf 2026 iets verlaagd.
Het gebrek aan fiscale prikkels en het risico op veranderend beleid leiden ertoe dat slechts 2% van de investeringen in nieuwbouwhuurwoningen in 2023 afkomstig was van buitenlandse partijen. Een sterke daling ten opzichte van eerdere jaren, waarin dit aandeel gemiddeld 29% bedroeg.
Risico op misgelopen investeringen en woningtekorten
Zonder het aantrekken van buitenlands kapitaal dreigt Nederland de noodzakelijke opschaling van de huurwoningvoorraad mis te lopen. Zeker nu Nederlandse pensioenfondsen door vergrijzing minder hard groeien, is buitenlandse inbreng nodig om schaalvoordelen te behouden en projecten te realiseren.
De maatschappelijke impact van uitblijvende investeringen reikt verder dan de vastgoedsector.
“Al die wetten, ook de Wet betaalbare huur, komen uit een soort mental frame van ‘beschermen wat we hebben’ in plaats van de blik naar voren: waar willen we naartoe?”, zegt Siezen in de krant.
Gebrek aan woonruimte leidt tot uitgestelde gezinsvorming, beperkte mobiliteit op de arbeidsmarkt en afnemend toekomstperspectief voor starters en middeninkomens. Daarmee raakt het investeringsklimaat indirect ook de sociale en economische vitaliteit van het land.
“Wij gaan er een beetje van uit dat wat je verdient een vaststaand gegeven is en het leven dus niet duurder mag. In die mentaliteit zitten we vast.”