Onrust op de huurmarkt: de impact van beleid op verhuurders en huurders

Foto:

  • Het lang uitblijven van de huurplannen van Hugo de Jonge en de uiteindelijke presentatie op 9 december werden door particuliere beleggers ervaren als een zwarte dag, wat leidde tot uitponden van huurwoningen.
  • De beperkte beschikbaarheid van huurwoningen heeft geleid tot schrijnende situaties, zegt verhuurmakelaar Cynthia Noordhoek.
  • De voorgestelde huurbeleidsmaatregelen en het verbod op tijdelijke huurcontracten zetten de huurmarkt onder druk, wat problematisch is voor huurders die worstelen met betaalbaarheid.

In het afgelopen jaar hebben de onduidelijkheden en vertragingen in het huurbeleid van minister Hugo de Jonge geleid tot onzekerheid en frustratie onder particuliere vastgoedbeleggers, dat zegt verhuurmakelaar Cynthia Noordhoek van Marktpand tegenover Vastgoedmarkt.

Vele verhuurders hebben besloten hun woningen te verkopen uit onvrede met de onzekerheid over het rendement op hun vastgoed. Dit resulteert in een afname van beschikbare huurwoningen en nauwelijks nieuw aanbod door stilgevallen bouwprojecten.

Deze situatie heeft geleid tot moeilijke omstandigheden voor huurders. Het voorgenomen huurbeleid, bedoeld om huurders te beschermen, lijkt juist tot het tegenovergestelde te leiden, met verhuurders die uitponden of de huren verhogen om in de vrije sector te blijven. Het geplande verbod op tijdelijke huurcontracten kan ook negatieve gevolgen hebben, omdat verhuurders door onzeker beleid huurcontracten opzeggen.

Deze ontwikkelingen benadrukken volgens Noordhoek de noodzaak van een evenwichtige benadering van de huurmarkt, waarbij zowel de belangen van verhuurders als huurders worden gewaarborgd.

Hoe de toekomst er uit ziet is ook niet duidelijk. “Als ik kijk naar de PVV-plannen voor de woningmarkt en wat ze betekenen voor beleggers, dan word ik daar niet blij van. Maar hoe serieus zijn die?”, vraagt Noordhoek zich af.