Onveranderde rentetarieven ECB ondanks dalende inflatie

De ECB

ECB Foto: Clemens van Lay / Unsplash

  • De ECB heeft besloten de belangrijkste rentetarieven ongewijzigd te laten, ondanks verdere daling van de inflatie sinds januari.
  • Inflatieverwachtingen zijn naar beneden bijgesteld, met een projectie van gemiddeld 2.3% in 2024, terwijl de groeiprognoses zijn verlaagd naar 0.6% voor datzelfde jaar.
  • De ECB benadrukt haar vastberadenheid om inflatie terug te brengen naar het 2% doel op middellange termijn, en daarvoor is het volgens de centrale bank nodig dat de huidige rentetarieven langer gehandhaafd blijven.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in haar laatste vergadering besloten de drie belangrijkste rentetarieven onveranderd te laten.

Dit is allicht tegenvallend nieuws voor vastgoedbeleggers die nog op een snelle rentedaling hoopten, al is die verwachting de laatste maanden enorm getemperd.

Deze beslissing baseert de centrale bank juist op de verdere daling van de inflatie sinds de laatste bijeenkomst in januari; de huidige tarieven zijn effectief maar moeten langr gehandhaafd blijven. Volgens de meest recente prognoses van het ECB-personeel is de inflatie naar beneden bijgesteld, vooral voor 2024, wat voornamelijk te danken is aan een lagere bijdrage van energieprijzen. Hiermee wordt de inflatie nu gemiddeld op 2.3% in 2024 geschat, dalend naar 2.0% in 2025 en 1.9% in 2026.

Groeiprojecties zijn naar beneden bijgesteld naar 0.6% voor 2024, met de verwachting dat de economische activiteit op korte termijn onderdrukt blijft.

Men verwacht echter een opleving van de economie in de daaropvolgende jaren, met een groei van 1.5% in 2025 en 1.6% in 2026, aanvankelijk ondersteund door consumptie en later ook door investeringen.

ECB benadrukt vastberadenheid om inflatie terug te brengen

De ECB benadrukt haar vastberadenheid om inflatie tijdig terug te brengen naar het 2% doel op de middellange termijn. De huidige beoordeling van de ECB suggereert dat de belangrijkste rentetarieven, indien gehandhaafd voor een voldoende lange periode, aanzienlijk zullen bijdragen aan dit doel.

Toekomstige beslissingen zullen ervoor zorgen dat de beleidsrente op voldoende restrictieve niveaus blijft voor zolang als nodig is.

De ECB staat klaar om al haar instrumenten binnen haar mandaat aan te passen om te verzekeren dat inflatie terugkeert naar het 2% doel over de middellange termijn.

Dit onderstreept de complexiteit van het huidige economische landschap en de uitdagingen waarvoor de ECB staat in het balanceren tussen inflatiecontrole en economische groei.