Oplossingen voor efficiëntere woningbouw? Provincie Noord Holland helpt gemeenten met uitvoering bouwplannen

De bouw

De bouw Foto: CNS

  • De provincie Noord-Holland helpt gemeenten bij de woningbouwopgave door een projectbureau op te zetten.
  • Door parallel plannen toe te passen, kunnen verschillende procedures tegelijkertijd worden doorlopen.
  • Naast bureaucratische en personele uitdagingen zoekt de provincie naar oplossingen voor het volle energienet.

In Noord-Holland moeten de komende tien jaar 191.000 woningen worden gebouwd. Om deze ambitieuze doelstelling te halen, zet de provincie in op ondersteuning van gemeenten, versnelling van procedures en innovatieve oplossingen voor infrastructurele knelpunten.

Daarover spreekt Jelle Beemsterboer, gedeputeerde namens de BBB in de provincie Noord-Holland, in een recent interview met VG Visie.

“Een van de grootste obstakels is het tekort aan ambtelijke capaciteit bij gemeenten. Dit zorgt ervoor dat bouwprojecten vertraging oplopen of zelfs stil komen te liggen”, zegt Beemsterboer.

De provincie wil daarom een projectbureau opzetten dat gemeenten kan ondersteunen bij planvorming, vergunningverlening en andere trajecten. Dit bureau neemt waar nodig projecten over en zorgt ervoor dat deze efficiënt door de besluitvorming gaan.

Oplossingen voor energienet en doorstroming

Naast extra ondersteuning zet Noord-Holland ook in op een snellere doorlooptijd van woningbouwprojecten. Een van de meest effectieve methoden hiervoor is het zogeheten parallel plannen.

Door deze aanpak kan de gemiddelde doorlooptijd van een woningbouwproject dalen van twaalf naar twee jaar, denkt Beemsterboer.

Dit vraagt om een strakke coördinatie en een solide financiële regeling om risico’s op te vangen, maar levert uiteindelijk een grote tijdswinst op.

Naast bureaucratische en personele uitdagingen speelt ook het energienet een steeds grotere rol bij woningbouwprojecten. Het volle elektriciteitsnet maakt het lastig om nieuwe woonwijken aan te sluiten. De provincie kijkt daarom naar alternatieven zoals tijdelijke batterijen en innovatieve warmtepompen. Een aanpassing van de wetgeving rond microgrids zou hier verdere ruimte kunnen bieden.