- De opzegtermijn van een huurovereenkomst voor bedrijfsruimte varieert meestal tussen een half jaar en een jaar, maar raadpleeg altijd de specifieke huurovereenkomst.
- Voor sommige ruimtes, gelden speciale regels met bijvoorbeeld een minimumhuurperiode.
- Tussentijdse opzegging is alleen mogelijk met wederzijdse instemming van de verhuurder of als er een geschikte opvolger gevonden.
Het opzeggen van een huurovereenkomst voor bedrijfsruimte vereist enige planning en naleving van de opzegtermijnen zoals vermeld in de huurovereenkomst. Waar moet je allemaal op letten?
De opzegtermijn van een huurovereenkomst voor bedrijfsruimte varieert doorgaans tussen een half jaar en een jaar. Het is echter cruciaal om de exacte opzegtermijn in jouw specifieke huurovereenkomst te raadplegen.
Ongeacht de termijn moet de opzegging altijd schriftelijk en per aangetekende post worden verstuurd om bewijs te hebben dat de huur tijdig is opgezegd.
Speciale regels
Voor bepaalde bedrijfsruimtes, specifiek zogenoemde 290-bedrijfsruimtes, gelden er wettelijke bepalingen. Deze huurovereenkomsten moeten een minimale duur van vijf jaar hebben.
Na deze eerste vijf jaar wordt de overeenkomst automatisch verlengd met nog eens vijf jaar. Gedurende de eerste twee huurperiodes is de opzegtermijn minimaal één jaar.
Dit betekent dat als je als huurder wilt opzeggen aan het einde van de eerste vijf jaar, je dat minimaal één jaar van tevoren moet doen.
Tussentijdse opzegging van de huurovereenkomst
Er kunnen zich situaties voordoen waarin je de huurovereenkomst voor het einde van de huurperiode wilt beëindigen. Dit is echter niet eenvoudig en kan alleen onder specifieke voorwaarden.
In sommige gevallen stemt de verhuurder in met een tussentijdse opzegging. Het is daarom raadzaam om altijd contact op te nemen met de verhuurder om te bespreken of er een regeling getroffen kan worden.
Als er overeenstemming wordt bereikt, moeten de afspraken schriftelijk worden vastgelegd en door beide partijen worden ondertekend.
Een andere mogelijkheid is dat je zelf een geschikte opvolger vindt die jouw huurovereenkomst wil overnemen. Vooral als jouw bedrijfspand op een populaire locatie staat, kunnen andere bedrijven geïnteresseerd zijn.
In sommige gevallen is de verhuurder verplicht akkoord te gaan met deze zogenaamde ‘indeplaatsstelling‘, bijvoorbeeld als de nieuwe huurder aan de financiële verplichtingen kan voldoen. Indien de verhuurder akkoord gaat, stel dan een brief op waarin de voortzetting van de huur wordt bevestigd.