Overheid loopt zelf achter bij verduurzaming kantoorpanden

Tank model

Tank 'model' Foto: Makalu / Pixabay

  • Een significant aantal overheidskantoren in Nederland voldoet niet aan de wettelijke verplichting om minimaal een energielabel C te hebben, waarbij Defensie en Rijkswaterstaat achterblijven in het verduurzamingsproces.
  • Uit onderzoek van het FD blijkt dat meer dan de helft van de overheidskantoren geen energielabel heeft, wat het landelijk gemiddelde negatief beïnvloedt.
  • De overheid streeft ernaar uiterlijk in 2026 de verduurzaming van de panden, die nu nog geen of een te laag energielabel hebben, af te ronden, ondanks de huidige onduidelijkheid over de handhaving van de labelplicht.

Ondanks de wettelijke eis dat kantoorpanden in Nederland vanaf vorig jaar over minimaal een energielabel C moeten beschikken, loopt een groot deel van de overheidsgebouwen hierin achter. Dit is met name het geval bij de kantoren van Defensie en Rijkswaterstaat, volgens recent onderzoek gepubliceerd door het Financieele Dagblad (FD).

Bas Knoop, redacteur bij het FD, benadrukt de ironie dat juist de overheid, die als voorbeeld zou moeten dienen, tekortschiet.

“Het is pijnlijk dat een groot aantal overheidskantoren nog niet het juiste label heeft,” merkt Knoop op. Dit zorgt ervoor dat de overheid als geheel slechter scoort dan het landelijk gemiddelde, waarbij 63 procent van de kantoren voldoet aan de energielabel C eis.

Ook eerder bleek al dat de overheid zelf achterliep bij het verduurzamen van kantoorpandden. Zeker 21.000 kantoorpanden zouden op 1 januari 2023 niet in bezit van het wettelijk verplichte energielabel C of beter, bleek in 2022 uit een analyse van vastgoedorganisatie CBRE.

Problemen bij Defensie

Het onderzoek van het FD wijst uit dat van de meer dan vijfhonderd kantoren van Defensie er slechts vijftien een energielabel C of hoger hebben.

De achterstand van Defensie lijkt te wijten aan de jarenlange bezuinigingen, die modernisering en renovatie van verouderd vastgoed geen prioriteit gaven.

Voor Rijkswaterstaat, waar minder bezuinigd is, blijft de reden voor de achterstand onduidelijk. Er voldot daar slechts iets meer dan de helft van de panden aan de vereisten voor het energielabel. Echter, de overheid heeft beloofd dat voor de meeste kantoren zonder geschikt energielabel of met een label lager dan C, er plannen klaarliggen voor renovatie en verduurzaming. Deze moeten uiterlijk in 2026 gerealiseerd zijn.

Terwijl 2026 nadert, groeit de druk op de overheid om als rolmodel op te treden in de transitie naar energiezuinige gebouwen.