Particuliere belegger alert: de Haagse onrust over ‘Hugo-regels’

Foto: Susan Q Yin

  • Meer woningverkopen door overheidsinterventie.
  • Huurmarkt staat onder druk.
  • Hugo-regels dreigen rendementen te drukken.

Meer woningverkopen

De impact van overheidsmaatregelen, met name de zogeheten ‘Hugo-regels’, zorgt voor onrust onder vastgoedbeleggers in Den Haag. Jochem Agterberg, een prominente Haagse makelaar geciteerd door het Financieele Dagblad, spreekt zijn zorgen uit over deze trend. Hij stelt dat door de overheidsinterventie beleggers zich terugtrekken uit de huurmarkt, wat op termijn gevolgen kan hebben voor zowel huurders als beleggers.

Agterberg deelde met het Financieele Dagblad dat van de laatste tien woningen waaruit een huurder vertrok, er maar liefst negen werden verkocht. Een teken aan de wand dat overheidsregulering haar tol eist. Beleggers verkopen, onder druk van nieuwe regels, hun huurwoningen waardoor huurders plaats moeten maken voor kopers.

Hugo-regels

Wat zorgen baart, zijn de aangekondigde huurreguleringen, beter bekend als de ‘Hugo-regels’. Deze door demissionair minister Hugo de Jonge voorgestelde regels kunnen leiden tot verlaagde huren voor vele beleggers. Ondanks dat de daadwerkelijke invoering van deze regels nog op zich laat wachten, anticiperen beleggers al op de mogelijke effecten. Velen kiezen eieren voor hun geld en verkopen hun vastgoed voortijdig, zoals ook belicht door het Financieele Dagblad.

Uitdagend klimaat

De consequenties van deze overheidsinterventie zijn merkbaar op de rendementen. Zo haalde Agterberg een voorbeeld aan van een appartement dat voorheen voor €1050 verhuurd werd. Onder de nieuwe regelgeving zou deze huur echter verlaagd moeten worden naar een bedrag tussen de €850 en €900 per maand.

Samenvattend kan gesteld worden dat overheidsinterventie, gecombineerd met een krimpend aanbod en stijgende vraag, een uitdagend klimaat creëert.