Bouw komt nog niet op gang: plannen voor 1 miljoen woningen tegen 2030 onder druk

Een bouwvakker Foto: CNS

  • Veel bouwplannen voor de realisatie van 1 miljoen woningen zijn nog niet concreet.
  • Problemen zoals vergunningstekorten, bureaucratie en netcongestie belemmeren de voortgang.
  • Samenwerking tussen overheid en marktpartijen is cruciaal om de ambitieuze doelstellingen te halen.

Waar al voor gevreesd werd lijkt waarheid te worden: de ambitie om tegen 2030 één miljoen woningen te realiseren, wordt ernstig belemmerd door een gebrek aan concrete plannen, bureaucratie en netcongestie. Ook het nieuwe kabinet kampt hier met dezelfde problemen als het oude.

Om de doelstellingen te halen, is een intensieve samenwerking tussen overheid en marktpartijen noodzakelijk, evenals een versnelde uitgifte van bouwvergunningen en voldoende investeringen in betaalbare woningbouw.


Gebrekkige concretisering van bouwplannen

Een groot deel van de plannen om voor 2030 één miljoen woningen te bouwen blijkt nauwelijks concreet te zijn. Uit een rondgang van De Telegraaf in de bouwsector komt naar voren dat veel van deze plannen slechts ‘zachte’ ideeën zijn, zoals de krant ze omsc hrijft.

Het betreft hier plannen die nog niet zijn uitgewerkt tot daadwerkelijke bouwvergunningen. Coen van Rooyen van WoningBouwersNL schat dat er slechts voor 300.000 woningen concrete plannen bestaan.

Lees ook: Rente, bouwkosten en procedures zitten meer nieuwbouw dwars

De bouwsector heeft te maken met meerdere uitdagingen. Ton Hillen, topman van bouwconcern Heijmans, wijst in de krant op de noodzaak van meer buitenstedelijke bouwlocaties, extra ambtenaren om bouwplannen uit te werken en het aanpakken van het ‘not-in-my-backyard’-syndroom, dat vaak leidt tot jarenlange procedures.

Bovendien worden bouwbedrijven gehinderd door netcongestie. Heijmans heeft in het afgelopen half jaar op vijf woningprojecten niet ingeschreven omdat zij verantwoordelijk zouden worden voor de aansluiting op het stroomnet.

Behoefte aan meer vergunningen en personeel

De bouwsector staat klaar om snel woningen te produceren met behulp van nieuwe woningfabrieken, maar gemeenten werken niet altijd mee

Ook andere juridische procedures vormen een groot obstakel voor veel bouwprojecten. Heijmans maakte onlangs bekend dat ze hebben moeten afschrijven op grond in de Zuidplaspolder vanwege een juridisch conflict tussen het hoogheemraadschap en de gemeente Zuidplas over het bestemmingsplan.

Gebrek aan personeel in de bouwsector en bij gemeenten is een groot obstakel. Meer focus op het verhogen van de personele capaciteit kan verlichting bieden, constateerden we ook hier bij Vastgoed Insider al eerder.