Prijzen voor een koopwoning in Duitsland dalen ongekend hard

Bremen

Bremen Foto: StephanieAlbert / Pixabay

  • De Duitse vastgoedmarkt beleeft een van zijn zwaarste periodes in decennia.
  • In Duitsland zijn de prijzen voor koopwoningen het afgelopen jaar gemiddeld met 8,4% gedaald, een ongekende daling sinds Destatis in 2000 begon met het bijhouden van deze cijfers.
  • De stijging van de rente, die het lenen bemoeilijkt, wordt gezien als een belangrijke factor voor de daling in de woningmarkt, maar ook de commerciële vastgoedmarkt.

De Duitse vastgoedmarkt beleeft een van zijn zwaarste periodes in decennia, met historische dalingen in zowel de koopwoning- als de commerciële vastgoedprijzen. De stijging van de rente speelt hierin een cruciale rol. Terwijl de markt zich aanpast aan deze nieuwe realiteit, houden zowel kopers als verkopers de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten, in afwachting van tekenen van herstel.

Waar koopwoningen een gemiddelde prijsdaling van 8,4% zagen, kelderden de prijzen in de commerciële sector, vooral in kantoorvastgoed, nog harder, zo zagen we al.

Ongekende daling koopwoningprijzen

Volgens de meest recente cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis, is de daling van de koopwoningprijzen in Duitsland de meest significante sinds het begin van de registraties in het jaar 2000.

Met een gemiddelde prijsdaling van 8,4% over het afgelopen jaar, wordt duidelijk dat de markt een ommekeer ervaart na vijftien jaar van gestage prijsstijgingen, zo schrijft NU.nl. Deze trend werd nog duidelijker in het laatste kwartaal van 2023, waar een daling van 7,1% vergeleken met het jaar ervoor werd genoteerd.

De hoofdoorzaak van deze neerwaartse trend is de gestegen rente, die het voor huizenkopers en investeerders in commercieel vastgoed lastiger maakt om grote sommen geld te lenen. Dit heeft direct invloed op de maximale biedingen op vastgoed, wat resulteert in lagere verkoopprijzen.

Impact op de commerciële vastgoedmarkt nog drastischer

De impact op de commerciële vastgoedmarkt is zelfs nog drastischer. Met een algemene prijsdaling van 12,1% in het laatste kwartaal van 2023 vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2022, en een specifieke daling van 13,3% in het kantoorvastgoedsegment, wordt de malaise in de sector pijnlijk zichtbaar.

Deze cijfers illustreren een tumultueuze periode voor de Duitse commerciële vastgoedmarkt, waar de effecten van een stijgende rente en afnemende leenmogelijkheden zich duidelijk manifesteren.

Hoewel de huidige situatie voor veel stakeholders in de vastgoedmarkt reden geeft tot zorg, verwachten analisten een afname van de prijsdalingen in 2024, met een mogelijke stabilisatie of lichte stijging in 2025.

Deze vooruitblik biedt een sprankje hoop in een anders sombere periode voor de Duitse vastgoedmarkt.