Prinsjesdag 2024: dreigende ophef over vermogensbelasting in box 3

Folkert Idsinga, Staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst Foto: Martijn Beekman

  • De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de vermogensbelasting in box 3, gebaseerd op fictieve rendementen, onrechtmatig is, wat de staat kan dwingen tot een compensatie van 4 miljard euro aan beleggers.
  • Het nieuwe kabinet Schoof moet tijdens Prinsjesdag beslissen hoe deze financiële last wordt opgevangen, met opties zoals hogere belastingen voor beleggers, generieke belastingverhogingen, of extra staatsleningen.
  • Staatssecretaris Folkert Idsinga heeft nog geen keuze gemaakt, terwijl de druk toeneemt om voor september met een oplossing te komen.
  • Volg ook Vastgoed Insider op LinkedIn en blijf altijd op de hoogte.

In de zomerperiode lijkt het stil in Den Haag, maar achter de schermen broeit een fiscaal dossier dat in september voor politieke opschudding kan zorgen.

Het gaat daarbij om de vermogensbelasting op sparen en beleggen in box 3, waarover de Hoge Raad onlangs een baanbrekende uitspraak heeft gedaan. In een hoofdredactioneel commentaar zet Business Insider Nederland de stand van zaken uiteen.

Lees ook: Ceo Meerdervoort zet petitie tegen ‘het verdwijnen van huurwoningen en stijgende huren door de Wet betaalbare huur’ online

De uitspraak van de hoge raad

In juni oordeelde de Hoge Raad dat het hanteren van fictieve rendementen voor beleggingen onrechtmatig is, wanneer deze hoger zijn dan het daadwerkelijke rendement.

Dit volgt op een eerdere uitspraak uit 2021, waarin werd gesteld dat het gebruik van hoge fictieve rendementen voor spaargeld in strijd was met de wet. De Nederlandse staat staat nu voor een flinke uitdaging: er moet compensatie worden geboden aan beleggers, wat kan leiden tot een strop van naar schatting 4 miljard euro.

De opties voor het kabinet

Het nieuwe kabinet Schoof moet tijdens Prinsjesdag een oplossing presenteren.

De mogelijkheden zijn beperkt en ingrijpend: hogere belastingen voor beleggers, een generieke belastingverhoging voor alle burgers, of extra lenen, wat de staatsschuld zou verhogen. Staatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga heeft echter nog geen beslissing genomen.

Met Prinsjesdag op komst, wordt er reikhalzend uitgekeken naar hoe het kabinet dit complexe vraagstuk zal aanpakken, vooral nu de financiële druk toeneemt.

De keuze die gemaakt wordt, zal niet alleen de beleggers treffen, maar kan ook grote gevolgen hebben voor de bredere belastingbetaler.