PVV ‘denkt’ breed bekritiseerde Wet betaalbare huur te gaan steunen

Een meeuw

Een meeuw Foto: xiSerge / Pixabay

  • De wet van Minister De Jonge die ingrijpt in de vrije huurmarkt kan rekenen op steun van de PVV, waardoor een parlementaire meerderheid in zicht komt.
  • PVV-Kamerlid Madlener gaf aan dat zijn partij waarschijnlijk de wet zal steunen na intern beraad, ondanks bezwaren vanuit de verhuurderssector.
  • De tegenstand van partijen als VVD, BBB, FvD, en JA21 contrasteert met de brede steun van andere fracties, waarbij de PVV nu een doorslaggevende rol kan spelen.

Het voorstel van Minister Hugo de Jonge om in te grijpen op de vrije huurmarkt, dat al twee jaar geleden werd gepresenteerd, lijkt het dan toch te gaan halen.

Met de mogelijke steun van de PVV zou de wet een meerderheid in de Tweede Kamer moeten kunnen behalen.

PVV-Kamerlid Barry Madlener gaf tijdens een debat in de Tweede Kamer aan dat hij “denkt” dat zijn partij de wet gaat steunen, mits de fractie – die hier nog over moet vergaderen – ermee instemt, dat meldde de NOS deze week.

Dit zou een significante verschuiving in het politieke landschap betekenen, aangezien partijen als VVD, BBB, Forum voor Democratie, en JA21 al hebben aangegeven tegen te stemmen. Deze partijen vrezen dat het voorstel negatieve consequenties zal hebben voor de huurmarkt, zoals een terugloop in het aantal beschikbare huurwoningen en een afname van investeringen door particuliere verhuurders.

Aan de andere kant is er al zekere steun vanuit partijen zoals GroenLinks-PvdA, D66, SP, CDA, Partij voor de Dieren, Volt, en de ChristenUnie. Met de PVV erbij zou de meerderheid uitkomen op 89 van de 150 zetels.

De kritiek van beleggers en particuliere verhuurders richt zich voornamelijk op de vrees dat het voorstel het verdienmodel van de verhuursector ondermijnt, wat kan leiden tot een massale verkoop van huurpanden. Ook de Raad van State heeft zijn zorgen geuit over deze mogelijke gevolgen. Minister De Jonge heeft in reactie op deze kritiek enkele aanpassingen in het voorstel doorgevoerd om tegemoet te komen aan de critici.

Lees ook: Hugo de Jonge: ‘Het zijn de particuliere verhuurders die klagen over mij’

De komende debatten in de Tweede Kamer en de stemming die mogelijk donderdag plaatsvindt, zullen cruciaal zijn om te bepalen of deze wet realiteit wordt. Mocht de PVV definitief haar steun verlenen, dan zou dat een doorslaggevende invloed kunnen hebben op de toekomst van de Nederlandse huurmarkt.

De potentiële steun van de PVV aan de wet van De Jonge zou een keerpunt kunnen betekenen voor huurders die strijden tegen stijgende woonkosten. De komende dagen zullen bepalend zijn voor de uitkomst van dit voorstel en de impact ervan op de Nederlandse samenleving.