- De Raad van State blijft woningbouwzaken tot juli 2026 met voorrang behandelen vanwege het aanhoudende woningtekort.
- In één jaar tijd zijn 250 zaken versneld afgehandeld, wat neerkomt op circa 62.000 potentiële woningen.
- Dankzij een gespecialiseerde aanpak is de doorlooptijd in veel gevallen teruggebracht tot minder dan een jaar.
De Raad van State heeft aangekondigd dat het project om woningbouwzaken met voorrang te behandelen, met minimaal een jaar wordt verlengd. Deze maatregel, die sinds juli vorig jaar van kracht is, heeft als doel de nijpende woningnood in Nederland aan te pakken door juridische procedures sneller af te ronden.
De verlenging geldt tot in elk geval 1 juli 2026.
Afgelopen jaar zijn 250 woningbouwzaken versneld behandeld door de Afdeling bestuursrechtspraak, zo schrijft Binnenlands Bestuur.
Deze projecten zijn samen goed voor de realisatie van ongeveer 62.000 woningen. De resultaten zijn dusdanig positief, dat er is besloten om de aanpak voort te zetten.
Efficiëntere doorlooptijden met efficiënt team
De prioritering van woningbouwzaken heeft geleid tot aanzienlijke tijdwinst. In 200 van de 250 versnelde procedures is al uitspraak gedaan, of zijn zaken vlak voor de zitting ingetrokken. Deze gevallen vertegenwoordigen samen zo’n 46.000 woningen. De overige 50 zaken, goed voor circa 16.000 woningen, wachten nog op een uitspraak, ondanks dat de zittingen al hebben plaatsgevonden.
Opvallend is dat in veel dossiers de volledige juridische afhandeling – van ontvangst tot uitspraak – binnen een jaar kon worden gerealiseerd. Dat is een aanzienlijke verkorting ten opzichte van de gemiddelde doorlooptijd van ruim 14 maanden in reguliere omgevingsprocedures.
De versnelling is te danken aan een speciaal team van staatsraden en griffiers binnen de Raad van State.
Met de voortzetting van deze aanpak mikt de Raad van State ook voor de komende jaren op het versneld behandelen van circa 250 woningbouwprojecten per jaar.
Deze intensivering van de juridische capaciteit draagt direct bij aan de versnelling van de woningbouw, een van de grootste maatschappelijke opgaven van dit moment.