Rabo-dochter BPD Woningfonds investeert 1 miljard in Brainport-regio voor extra middenhuurwoningen

Een bouwvakker Foto: CNS

  • Het BPD Woningfonds van Rabobank investeert 1 miljard euro in middenhuurwoningen in de Brainport-regio, dat moet in ieder geval 2570 nieuwe woningen opleveren.
  • De investering richt zich niet alleen op nieuwbouw, maar ook op het los trekken van vastgelopen projecten en het behouden van woningen in het middensegment.
  • De focus ligt op grootschalige gebiedsontwikkeling met oog voor leefbaarheid en voorzieningen, om zo de woningmarkt én de sociale structuur in balans te houden.

De Brainport-regio rond Eindhoven krijgt er de komende jaren duizenden middenhuurwoningen bij dankzij een investering van 1 miljard euro door het BPD Woningfonds, een dochteronderneming van Rabobank. Dat schrijft het AD deze morgen.

De regio kent een sterke economische groei en daarmee ook een snel stijgende vraag naar betaalbare woningen voor middeninkomens. De investering is bedoeld om het acute woningtekort aan te pakken én de sociale balans in de regio te behouden.

Het woningfonds mikt op de realisatie van 2750 huurwoningen verspreid over 21 gemeenten in de regio. Daarbij wordt nadrukkelijk niet alleen gebouwd, maar ook ingegrepen in projecten die dreigen vast te lopen. Doel is om woningen in het betaalbare segment te houden en te voorkomen dat ze verdwijnen naar de koopmarkt of het dure vrije huursegment.

Grootschalige gebiedsontwikkeling als strategie

BPD richt zich nadrukkelijk op grootschalige gebiedsontwikkelingen in plaats van losse woningprojecten.

Door meerdere woonblokken of torens in één keer te ontwikkelen met gestandaardiseerde bouwsystemen, kunnen kosten worden beperkt en woningen sneller worden opgeleverd. Tegelijkertijd wordt er per gebied gekeken naar aanvullende functies, zoals sportvoorzieningen, ontmoetingsplekken en eerstelijnszorg.

De insteek is om niet alleen woningen te bouwen voor kenniswerkers van grote werkgevers als ASML, maar juist ook voor de bredere middenklasse uit de regio. Het fonds wil bijdragen aan een evenwichtige bevolkingsopbouw, met oog voor starters, gezinnen en ouderen met een zorgvraag.

Een fabrikant als ASML ziet overigens ook de druk in de regio. Eerder werd duidelijk dat de chipgigant de bouw van 1000 woningen in de regio Eindhoven-Brainport wil mogelijk maken. De fabrikant streeft uiteindelijk naar een bijdrage bij 25.000 betaalbare woningen in de regio.

Woningfonds met maatschappelijke doelstelling

De investering past in een bredere strategie van Rabobank om ‘maatschappelijk bij te dragen’ aan het oplossen van de woningcrisis.

Met minder nadruk op maximale rendementen, richt het fonds zich op schaal en continuïteit. In totaal wil het BPD Woningfonds in 2033 landelijk 16.500 middenhuurwoningen hebben gerealiseerd.

De markt voor betaalbare huur is de afgelopen jaren onder druk komen te staan. Door fiscale maatregelen en nieuwe wetgeving zijn veel beleggers afgehaakt. Buitenlandse partijen lieten massaal het land links liggen, en binnenlandse ontwikkelaars verkochten hun bezit vaak door aan de koopsector. In die leegte springen partijen als BPD en pensioenfonds ABP nu in.

En de Wet betaalbare huur?

Of de wet betaalbare huur Rabobank niet ook dwarszit? Zoals vaak blijft zitten grote investeerders juist vooral te wachten op consistent beleid, ook als dat niet ideaal is, is continuïteit de sleutel:

“Wij hebben heel bewust gezegd dat we het verstandig vonden als die wet aangenomen werd. Het belangrijkste voor ons is schaal en continuïteit. [..] Als wij bepaalde aantallen kunnen realiseren komen we uit. Ik kan me voorstellen dat het voor andere partijen lastiger is”, zegt BPD-bestuursvoorzitter Harm Janssen daarover tegen de krant.

Eerder kreeg het fonds een nieuwe kapitaalinjectie van Rabo voor de realisatie van meer middenhuur.

Afgelopen week werd duidelijk dat pensioenfonds ABP 1 miljard euro gaat investeren in de bouw van nieuwe huurwoningen. Dat doet het pensioenfonds omdat “het woningtekort in Nederland onverminderd hoog is”, meldde NU.nl.