- De nieuwe regelgeving en weer stijgende rentes zetten het rendement van verhuurders onder druk.
- Een verkoopgolf van huurwoningen zorgt voor schaarste in het gereguleerde segment.
- Hervormingen vragen om aanvullende maatregelen om aanbod te vergroten.
De woningmarkt blijft onder grote druk staan, met name door nieuwe regelgeving en economische ontwikkelingen. De verhoging van de grens tussen vrije en gereguleerde sector naar €1.160 per maand heeft een ingrijpend effect op het aanbod in het middenhuursegment.
Volgens Stefan Groot, woningmarkteconoom bij Rabobank, leidt deze regulering enerzijds tot lagere huren voor huurders, maar anderzijds tot een krimpend aanbod, zo duidt hij tegenover BNR de situatie.
De bank ziet dan ook nog geen einde aan de verkoop van huurwoningen.
Verkoopgolf en gevolgen voor de markt
In 2023 werden al 12.000 huurwoningen door beleggers verkocht. Dit jaar verdubbelde dat aantal, mede door strengere wetgeving en stijgende rentes. De verwachting is dat in de nabije toekomst nog meer woningen verdwijnen uit het gereguleerde segment.
Groot benadrukt dat dit de krapte verder vergroot en betaalbare huurwoningen nog schaarser maakt.
De situatie is bijzonder nijpend in de vijf grote steden, waar de verkoopgolf het sterkst merkbaar is. Hoewel starters hier profiteren van een groter koopaanbod, verliest de huurmarkt waardevolle woningen.
“Economisch is het redelijk simpel: als je die regulering strenger maakt, waardoor de huren omlaag gaan, kun je niet verwachten dat er meer aanbod komt”, zegt Groot tegenover de radiozender.
Groot stelt dat aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om zowel betaalbaarheid als beschikbaarheid te waarborgen.