Recorddaling hypotheekrentes na aanhoudende dalingen kapitaalmarktrente

Rollercoaster

Rollercoaster Foto: josepons28 / Pixabay

  • Kapitaalmarktrente daalt aanzienlijk, wat leidt tot een recorddaling in hypotheekrentes.
  • Alle 40 Nederlandse geldverstrekkers verlagen hypotheekrentes; dalingen van 0,2-0,3 procentpunt zijn gangbaar.
  • Hypotheekrentes zijn nog steeds hoger dan begin 2022, ondanks acht weken van opeenvolgende dalingen.

In het kielzog van de dalende kapitaalmarktrentes is het de verwachting dat ook de hypotheekrentes flink zouden gaan dalen, zo schreven we gisteren al.

Dat beeld komt ook duidelijk naar voren in de markt: De recente aanzienlijke daling van de rentes op de kapitaalmarkten heeft duidelijke effecten op de hypotheekmarkt.

Deze week zagen we een opmerkelijke daling in de hypotheekrentes, resulterend in een evenaring van het record voor de grootste gemiddelde daling ooit. Dat meldde financieel intermediair De Hypotheekshop vrijdag in een bericht waar ook Business Insider over schrijft.

Grootste weekdalingen hypotheekrente

bron: Hypotheekshop

De bewegingen van de kapitaalmarktrentes zijn cruciaal voor de bepaling van hypotheekrentes, vooral voor die met een langere looptijd. Neem als voorbeeld de rente op de 10-jarige staatslening van Nederland; deze geeft een indicatie van de kosten die geldverstrekkers hebben wanneer zij zelf geld lenen om hypotheken te financieren.

Rentestanden hebben een enorme impact op verhuurd vastgoed: rente hoog, waarde omlaag, en vice versa.

Volgens De Hypotheekshop hebben deze week alle 40 actieve Nederlandse geldverstrekkers hun hypotheekrentetarieven verlaagd. Dalingen van 0,2 tot 0,3 procentpunt waren hierbij niet ongewoon.

Dit markeert de achtste opeenvolgende week van dalende hypotheekrentes. Voor de veelgekozen rentevaste periode van 10 jaar houdt dit in dat veel hypotheken met NHG-garantie nu aangeboden worden tegen rentes onder de 4 procent.

Gemiddeld gezien ligt de 10-jarige hypotheekrente nog net boven de 4 procent. De gemiddelde 5-jarige hypotheekrente met NHG-verzekering is echter onder de 4 procent gedaald, volgens gegevens van De Hypotheekshop.

Ondanks deze dalingen liggen de huidige hypotheekrentes nog steeds aanzienlijk hoger in vergelijking met het begin van 2022.