‘Wooncrisis schept noodzaak voor sectoraanvoerder die met autoriteit de dialoog met beleidsmakers en het publiek aangaat’

Haarlem

Haarlem Foto: Dee. / Unsplash

  • Vastgoedontwikkelaar Sander van Oss pleit in een interview voor een meer verenigde en effectieve aanpak in de vastgoedsector, vergelijkbaar met het Outbreak Management Team tijdens de coronacrisis.
  • Van Oss benadrukt de noodzaak van een heldere en samenhangende communicatie vanuit de sector naar de politiek en publiek.
  • Hij stelt voor dat een onafhankelijk expert, zoals Prof. P.J. Boelhouwer, de rol van sectoraanvoerder op zich neemt om met autoriteit de dialoog met beleidsmakers en het publiek aan te gaan.

Sander van Oss, ontwikkelaar en partner bij vastgoedontwikkelaar NEOO, ziet belangrijke lessen in de gezamenlijke crisisaanpak tijdens de coronaperiode die toegepast kunnen worden op de huidige uitdagingen in de vastgoedsector.

Hij merkt in een interview met VGVisie op dat de vastgoedsector kan profiteren van een soortgelijke structuur als het Outbreak Management Team, waarbij experts uit diverse disciplines regelmatig overleggen en uniforme standpunten formuleren.

Deze aanpak zou volgens Van Oss kunnen helpen om complexe vraagstukken zoals het woningtekort effectiever aan te pakken en de communicatie naar de politiek en het publiek te verbeteren.

De rol van de vastgoedsector

Ondanks de aanwezigheid van organisaties zoals NVM en NEPROM, constateert Van Oss dat de vastgoedsector onvoldoende vertegenwoordigd is in publieke debatten, zoals bij talkshows, waar politieke leiders zoals Hugo de Jonge vaak hun beleid toelichten.

Hij suggereert dat de sector een meer prominente en samenhangende stem moet hebben om de realiteiten en de nuances van de vastgoedmarkt effectief over te brengen. Dit zou helpen om het publiek en de beleidsmakers beter te informeren en de vaak complexe balans tussen ondernemersbelangen en bewonersbelangen duidelijk te maken.

Van Oss stelt voor om een expert met grondige kennis van zowel de vastgoedbranche als de bijbehorende problematiek aan te wijzen als een soort sectoraanvoerder. Deze rol zou vergelijkbaar zijn met die van Jaap van Dissel tijdens de coronacrisis. Zo iemand zou Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems bij de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, kunnen zijn.

Een dergelijke figuur zou niet alleen de standpunten van de sector coƶrdineren, maar ook als directe communicatielijn met politici dienen om misverstanden te voorkomen en de sectorbelangen helder te articuleren.