- Door woningtekort worden Amerikanen gedwongen te verhuizen naar risicovolle gebieden, wat hun veiligheid bedreigt.
- Steden die goed zijn voorbereid op klimaatverandering, zoals San Francisco, bouwen te weinig nieuwe woningen.
- De verplaatsing naar onveilige gebieden versterkt de ongelijkheid en vergroot de kans op klimaatrampen en gezondheidsrisico’s.
Hoewel veel Amerikaanse steden goed gepositioneerd zijn om de klimaatcrisis het hoofd te bieden, maken strikte bouwregels en verzet van inwoners het bijna onmogelijk om nieuwe woningen te bouwen. Dit dwingt gezinnen om te verhuizen naar goedkopere, maar gevaarlijkere gebieden. Dat blijkt uit een uitgebreide reportage van Business Insider.
De dichtheid van steden zoals San Francisco maakt hen energie-efficiënter en beter voorbereid op rampen.
Stedelingen rijden minder vaak en appartementen zijn makkelijker koel te houden dan eengezinswoningen. Bovendien hebben steden een robuustere noodhulpinfrastructuur en liggen ze verder weg van brandgevoelige gebieden.
Maar omdat steden moeite hebben om voldoende woningen te bouwen, worden gezinnen gedwongen naar risicovolle locaties te verhuizen, zoals de heetste delen van de staat of gebieden die kwetsbaar zijn voor bosbranden.
Deze massale verhuizing naar onveilige gebieden is niet het resultaat van een bewuste keuze voor gevaar, maar van de eenvoudige noodzaak om betaalbare woningen te vinden.
In steden zoals Houston worden meer woningen gebouwd, ondanks de hoge temperaturen en klimaatrisico’s. Dit in tegenstelling tot San Francisco, waar strenge bouwregels nieuwe woningbouw belemmeren.
Gevolgen van ongebreidelde uitbreiding
De huidige trend om te verhuizen naar het zogenaamde Sun Belt-gebied – waaronder staten als Texas, Florida en Georgia – verhoogt het risico op extreme hitte en andere klimaatgerelateerde rampen.
In Texas alleen al eiste extreme hitte vorig jaar meer dan 300 levens. Ondanks de dreiging van orkanen en hittegolven, worden veel nieuwe woningen gebouwd in deze kwetsbare regio’s.
De consequenties van het wonen in brandgevoelige gebieden of aan de rand van de stad zijn dodelijk; van giftige rook en ernstige gezondheidsproblemen tot lange, gevaarlijke woon-werkverkeer.
Het belang van duurzame woningbouw
De veiligheid van gemeenschappen hangt nauw samen met de keuzes die we maken over waar en hoe we bouwen. Het toestaan van meer woningbouw in goed gepositioneerde gebieden is essentieel om het land duurzaam en veilig te laten groeien.
Hoewel bezwaren vaak worden gemotiveerd door milieuoverwegingen, is het toestaan van meer mensen in deze veiligere gebieden te wonen een morele plicht.
Alleen door deze verandering door te voeren, kunnen Amerikanen de groeiende risico’s van klimaatverandering en stedelijke uitbreiding het hoofd bieden en een veiliger toekomst garanderen voor de volgende generatie.