- Het kabinet streeft naar betaalbare huurprijzen door regulering van de middenhuur en nieuwe bouwplannen.
- De druk om de positie van huurders te verbeteren is toegenomen door stijgende huren en groeiende ongelijkheid.
- De voorgestelde maatregelen kunnen het woningtekort verergeren en bieden geen structurele oplossing.
De sterke rendementen voor woningbeleggers staan in schril contrast met de slechte betaalbaarheid van huurwoningen in de vrije sector. Dit heeft geleid tot grote maatschappelijke druk om snel verbeteringen door te voeren, zo constateert ING Research.
Het kabinet reageert met plannen om de huren in het middensegment te reguleren en meer betaalbare woningen te bouwen.
Hoewel deze maatregelen veelbelovend lijken, wijzen experts erop dat ze geen structurele oplossing bieden en het woningtekort zelfs kunnen verergeren.
Beleid voor betaalbare huur
De kern van het nieuwe beleid is gericht op het reguleren van de middenhuur en het realiseren van betaalbare nieuwbouw. Het wetsvoorstel betaalbare huur moet directe huurverlagingen mogelijk maken.
Daarnaast stelt het wetsvoorstel regie volkshuisvesting voor dat tweederde van de nieuwbouw betaalbaar moet zijn, met koopwoningen tot €390.000 en huurwoningen met een huur tot €1.123 per maand.
De druk om snel iets te doen aan de betaalbaarheid van huurwoningen is de afgelopen jaren sterk toegenomen, constateert ING in het rapport waar wij al eerder over berichtten.
Dit komt door de snelle stijging van de huren in de vrije sector, waardoor nieuwe huurders veel meer betalen dan zittende huurders. Bovendien hebben particuliere beleggers, door gunstige financieringsrentes en belastingvoordelen, massaal woningen opgekocht voor verhuur. Dit heeft de huizenprijzen opgedreven en de positie van starters verslechterd.
Structurele aanpak nodig
Hoewel de voorgestelde maatregelen gericht zijn op het verbeteren van de betaalbaarheid, bieden ze slechts tijdelijke verlichting. Regeling van de middenhuur kan investeerders ontmoedigen om in nieuwbouwprojecten te investeren, wat het woningtekort kan verergeren.
Bovendien lossen deze maatregelen de onderliggende oorzaken van de betaalbaarheidsproblemen niet op, zoals het structurele tekort aan woningen.
Voor een duurzame verbetering van de woningmarkt is een structurele aanpak nodig die zich richt op het vergroten van het woningaanbod. Dit vereist niet alleen meer nieuwbouw, maar ook innovatieve oplossingen en samenwerking tussen overheid, beleggers en bouwbedrijven.
Zonder dergelijke maatregelen blijven de problemen met betaalbaarheid en woningtekort aanhouden, stelt ING.