- De inflatie in de eurozone is licht gedaald naar 2,5% in juni.
- De ECB vergadert later deze maand, maar een renteverlaging lijkt onwaarschijnlijk.
- Net als de Amerikaanse Fed zal de ECB waarschijnlijk wachten op meer economische data voordat verdere stappen worden overwogen.
In juni is de inflatie in de eurozone licht gedaald naar 2,5% op jaarbasis, vergeleken met 2,6% in mei, volgens een voorlopige raming van Eurostat. Dat schrijft Nu.nl.
Deze daling komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen en wordt toegeschreven aan iets lagere prijzen voor voedings- en genotmiddelen en energie.
Hoewel de inflatie in de eurozone is gedaald, verschilt de situatie per land. Zo is de inflatie in Nederland gestegen naar 3,2%, terwijl grote economieën zoals Duitsland, Spanje en Frankrijk een daling zagen. België heeft de hoogste inflatie in de eurozone met 5,5%, terwijl Finland de laagste heeft met 0,6%.
Vergadering van de ECB
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een inflatiedoelstelling van 2%. Vorige maand verlaagde de ECB voor het eerst sinds 2019 de rente. De financiële markten verwachtten verdere verlagingen in september en december, maar dit lijkt steeds minder waarschijnlijk.
Eind juni waarschuwde ECB-bestuurder Robert Holzmann dat de hardnekkigheid van de inflatie mogelijk wordt onderschat. “Als je te snel handelt en vervolgens nieuwe inflatie creëert, zul je de rente waarschijnlijk opnieuw moeten verhogen,” zei hij. Deze waarschuwing onderstreept de risico’s van voortijdige renteverlagingen en suggereert dat de ECB voorzichtig zal zijn.
Economische vooruitzichten en parellellen met de Fed
ING-econoom Bert Colijn schreef dat de ECB waarschijnlijk zal wachten met een renteverlaging tot na de zomer, wanneer er meer informatie beschikbaar is over loonontwikkeling, inflatie en economische groei.
Ook de uitkomsten van de Franse parlementsverkiezingen zullen hierin een rol spelen. Colijn verwacht dat de ECB in september een “serieus debat” zal voeren over een mogelijke renteverlaging, maar benadrukt dat het wachten op meer data cruciaal is.
De situatie in de Verenigde Staten vertoont gelijkenissen met die in de eurozone. De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, zei onlangs dat de VS weer op een “disinflationair pad” zit, maar dat er meer data nodig is voordat renteverlagingen kunnen worden overwogen.
In mei toonde de inflatie volgens de favoriete maatstaf van de Fed geen stijging, met een 12-maands inflatie van 2,6%, wat nog boven de doelstelling van 2% ligt. Net als de ECB, wacht de Fed af om ervoor te zorgen dat verdere stappen gebaseerd zijn op een accurate weergave van de economische situatie.