- De inflatie in de eurozone is sneller gedaald dan verwacht, wat de kans op renteverlaging door de ECB vergroot.
- Verwachtingen over lagere rente zorgen voor een daling van de kapitaalmarktrente.
- Dit kan een verlaging van de hypotheekrente, inclusief verhuurhypotheken, stimuleren.
De inflatie in de eurozone is sneller dan verwacht afgenomen, voornamelijk door een scherpe daling van de energieprijzen. Dit heeft geleid tot een toenemende verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar beleidsrente in oktober zal verlagen.
Meerdere ECB-beleidsmakers hebben al gehint op een aanstaande renteverlaging, en de markt reageert hierop met een daling van de kapitaalmarktrente en een zwakkere euro.
Dit kan ook impact hebben op de hypotheekrente, inclusief die voor verhuurhypotheken, zeker omdat het vooruitzicht nu is dat er kans is op meer renteverlagingen later in het jaar.
Daling inflatie en verwachtingen voor renteverlaging
De inflatie in september daalde tot 1,8%, onder de doelstelling van 2%, wat de verwachting van een renteverlaging versterkt.
Beleggers schatten de kans op een verlaging van 25 basispunten in oktober inmiddels op 85%, vergeleken met slechts 45% een week eerder, zo schrijft het Financieele Dagblad. De kapitaalmarktrente, met name de rente op de tienjarige Duitse staatsobligaties, daalde naar het laagste niveau sinds januari. Dit signaleert dat beleggers al anticiperen op toekomstige rentestappen van de ECB.
De verwachting is dat de ECB een reeks renteverlagingen zal doorvoeren, mede door de afzwakkende economische vooruitzichten in de eurozone. Analisten van zakenbank Nomura voorspellen dat de ECB bij elke vergadering tot en met juni 2025 de rente zal verlagen, wat de marktrentes nog verder kan drukken.
Invloed op verhuurhypotheekrente
De dalende kapitaalmarktrente, die nauw samenhangt met langetermijnrentes zoals de IRS 5, kan leiden tot lagere hypotheekrentes. Dit geldt ook voor verhuurhypotheken, die vaak gebaseerd zijn op vergelijkbare marktrentes.
De hypotheekrente beweegt niet automatisch mee met de renteverlagingen van de centrale bank, maar door de gunstige vooruitzichten zien we nu dat de markt een verwachte verdere daling wel aan het inprijzen is.
Dan is het waarschijnlijk dat kredietverstrekkers hun hypotheektarieven ook gaan aanpassen.
Hoewel een renteverlaging van de centrale bank niet automatisch leidt tot een lagere hypotheekrente, kan het in combinatie met de dalende langetermijnrentes wel die richting opgaan.
De economische situatie, inclusief lagere inflatie en zwakkere groeivooruitzichten, speelt hierbij een grote rol. Dit zou voor investeerders in vastgoed een interessant moment kunnen zijn om te overwegen hun financiering te herzien of nieuwe investeringen te plannen.
Toch zijn er ook risico’s die de verwachting van lagere rentes kunnen verstoren. Hoewel de inflatie momenteel laag is, blijft de kerninflatie, exclusief energie en voedsel, hardnekkig hoog. Daarnaast waarschuwen experts dat een stijging van de energieprijzen de inflatie weer omhoog zou kunnen duwen, wat het huidige rentebeleid zou kunnen beïnvloeden.
De ontwikkeling van de diensteninflatie blijft een belangrijke factor om in de gaten te houden. Als deze hoog blijft, kan dit leiden tot een heroverweging van de renteverlagingen. De markt ziet het op dit moment in ieder geval voor de verandering wel weer gunstig in.
Gunstige kansen voor vastgoedbeleggers
De lange termijn rente, oftewel de kapitaalmarktrente, is afgelopen zomer significant gedaald. Deze rente vormt de basis voor hypotheekrentes en is daardoor van groot belang voor de vastgoedsector.
Dankzij deze daling zijn de hypotheekrentes voor verhuurd vastgoed momenteel gunstiger. Dat lijkt er ook nog eens beter op te worden.