Vastgoedbeleggen in Spanje niet zo zonnig als het lijkt – houd rekening met drastische daling huurinkomsten door nieuwe prijsindex

Gezicht op Barcelona

Barcelona Foto: nikolaus_bader / Pixabay

  1. Beleggers in de Spaanse vastgoedmarkt moeten rekening houden met het feit dat het land aan de vooravond van een ingrijpende verandering staat, met de invoering van een nieuwe prijsindex voor huurwoningen.
  2. Deze maatregel, voornamelijk merkbaar in Barcelona, zal huurprijzen drastisch reduceren.
  3. De nieuwe Woningwet, die deze index reguleert, is bedoeld om speculatieve prijsbewegingen tegen te gaan en de toegang tot huurwoningen te vergemakkelijken.

Veel mensen zoeken hun heil in Spanje, aangetrokken door de belofte van een beter leven, of… een beter investeringsklimaat voor vastgoed.

Echter, een mogelijk onvoorziene realiteit wacht op hen, vooral op de huurmarkt, zo blijkt uit een overzichtsartikel op InSpanje. Onwetendheid over de aanstaande veranderingen kan vastgoedbeleggers duur komen te staan.

De invoering van een nieuwe prijsindex

De Spaanse huurmarkt staat aan de vooravond van een significante transformatie. Met de nieuwe prijsindex voor huurwoningen, geïntegreerd in de recente Woningwet, is het doel om de huurprijzen in zogenaamde ‘gespannen zones’ te reguleren. David Lucas, de staatssecretaris van Wonen en Stedelijke Agenda, benadrukt de impact van deze maatregel, vooral in Barcelona, waar huurprijzen naar verwachting met meer dan de helft zullen dalen.

Voorbeeldcases tonen de potentiële impact. Een appartement in de Sant Crist-straat in Barcelona, momenteel verhuurd voor €1.827 per maand, zou na toepassing van de index nog maar €951 mogen kosten. Dit scenario is geen uitzondering maar een nieuw standaard, waarbij de huurprijzen significant onder de huidige marktprijzen zullen liggen.

Doel en impact van de maatregel

De nieuwe regelgeving streeft ernaar de huurmarkt toegankelijker te maken door speculatieve prijsbewegingen te beteugelen.

‘Grote’ verhuurders, met meer dan 10 eigendommen in de speciale zones, worden het meest geraakt door deze verandering. De index stelt niet alleen maximale huurprijzen vast maar waarborgt ook minimale standaarden, gebaseerd op woningkenmerken.

De publicatie van de index op het Ministerie van Wonen markeert de start van een nieuw tijdperk. Na een korte informatieve periode zullen autonome gemeenschappen de mogelijkheid krijgen gespannen zones aan te duiden, waarna de huurprijslimieten van kracht worden. Tot op heden is Catalonië de enige regio die voor 140 van haar gemeenten de aanduiding als gespannen zone heeft aangevraagd.