‘Rijke mensen die huizen kopen om te verkopen, lekker makkelijk’ – ophef om Amsterdams boekje voor basisschoolleerlingen

Zijn huizen om te wonen of om geld mee te verdienen

Zijn huizen om te wonen of om geld mee te verdienen? Foto: Uitsnede uit 'Mijn Jarige Stad', uitgeverij Pavlov

  • Amsterdamse basisschoolleerlingen kregen ter ere van het 750-jarig bestaan een boekje mee waarin onder andere ‘kritisch’ wordt geschreven over vastgoedinvesteerders.
  • VVD-politici uit Amsterdam en Rotterdam bekritiseren de boodschap in het boekje en noemen het “indoctrinatie” en “absolute waanzin”.
  • Raadslid Erik Verweij uit Rotterdam stelt dat juist gemeentelijk en landelijk beleid het woningtekort veroorzaakt, niet particuliere investeerders in vastgoed.

“Knettergek wat ons kind op school in Amsterdam van de gemeente krijgt voor het 750 jarig bestaan van Amsterdam”, schrijft Gideon Kwint van ontwikkelaar KBWonen op LinkedIn.

Amsterdamse basisschoolleerlingen kregen een boekje met informatie over hun stad mee naar huis. In ‘Mijn Jarige Stad’, voor alle leerlingen en leerkrachten van groep 5 t/8, staat ook een passage over wonen in de hoofdstad.

“Je hebt vast weleens gehoord dat de prijzen van huizen steeds hoger worden. Dat is al heel lang zo. Daarom zijn er rijke mensen die huizen kopen om die later weer met winst te verkopen”, zo lezen we onder andere in het boekje van de hand van Jan Paul Schutten dat werd uitgegeven door Pavlov.

Leerlingen wordt gevraagd ‘Wat vind jij?’, maar de toon lijkt gezet. “Zo worden ze alvast een beetje klaargeïndoctrineerd om er vooral van weg te kijken dat onder het linkse gemeentebeleid veel te weinig huizen worden gebouwd”, schrijft Michael Vis, fractievoorzitter VVD Amsterdam Zuid, op X.

‘Absolute waanzin’

In een reactie tegenover Vastgoed Insider komt er ook vanuit die andere stad in Holland een reactie. “Absolute waanzin dat de gemeente Amsterdam jongeren opvoedt met het idee dat mensen die investeren in vastgoed de boeman zijn”, zegt Erik Verweij, advocaat en gemeenteraadslid voor de VVD in Rotterdam met wonen in zijn portefeuille.

“Terwijl het juist de gemeente of rijksoverheid is die treuzelt met nieuwbouwprojecten goedkeuren of onhaalbare betaalbaarheidseisen oplegt. Dat is de oorzaak van het woningtekort – niet dat mensen investeren in het bouwen of verhuren van woningen”.

Hetzelfde boekje zorgde al eerder voor ophef. Elders in de uitgave vinden we een nieuwe versie van het Oud Hollandsch Ganzenbord. Daar valt bij een van de vakjes te lezen “Ni Hao! Chinese toeristen blokkeren het fietspad. Om ze te ontwijken ga je terug naar vakje 39”. Dat viel niet in goede aarde binnen deel van de Nederlands-Chinese gemeenschap.