Rotterdam verbiedt verhuren voor wie ’te veel huur’ vraagt bij experiment in wijk Carnisse

Gezicht op Rotterdam

Rotterdam Foto: djedj / Pixabay

  • Rotterdam test een nieuwe verhuurdersvergunning in Carnisse, die verhuurders verplicht ‘redelijke huren’ te hanteren.
  • Een eerste voorbeeld toont significante huurverlaging: van €1120 naar €740 per maand voor een gezinswoning.
  • Dit initiatief maakt deel uit van een breder plan om de wijk te diversifiëren en te verbeteren, gericht op een duurzamere ontwikkeling tot 2035.

In de Rotterdamse wijk Carnisse is onlangs een proef gestart met een zogenoemde verhuurdersvergunning, die tot doel heeft de huurprijzen te stabiliseren en eerlijke verhuurpraktijken te bevorderen.

Deze maatregel vereist dat verhuurders aantonen dat ze redelijke huren vragen en zich netjes gedragen, anders wordt de vergunning geweigerd.

Een opvallend succes is al gemeld, zo schrijft AD Rotterdams Dagblad nu: de huurprijs van een woning werd vrijwillig verlaagd door de eigenaar van €1120 naar €740, nog voordat de gemeente ingreep. Dit duidt op een positieve eerste respons op het nieuwe beleid, dat bedoeld is om de huurmarkt eerlijker te maken en excessen aan te pakken.

De invoering van de vergunning is onderdeel van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ), dat zich richt op de verbetering van de woonkwaliteit in de wijk.

De proef in Carnisse, een wijk die traditioneel gekenmerkt wordt door een mix van particuliere woningen en enige uitdagingen op de huurmarkt, is een cruciale stap in dit langdurige stadsvernieuwingsproject.

Met het oog op de toekomst zijn er plannen om de wijk verder te ontwikkelen en diversifiëren, met het doel om Carnisse aantrekkelijker te maken voor een breder publiek. Wethouder Chantal Zeegers benadrukte tijdens een rondleiding dat de transformatie van Carnisse bedoeld is om de wijk tot een plek te maken waar zowel huurders met een beperkt als ruimer budget prettig kunnen wonen.

Elise Aitink

Esther is een van de founders van de Vastgoedfabriek. Onder dit label vallen de volgende bedrijven: Max Rental, Fortus Vastgoedfondsen en Cube Investment. Met deze bedrijven beheert ze ruim 1100 woningen in de regio Rotterdam en Den Haag, bezit ze 116 eenheden die allemaal zelf her-ontwikkeld zijn en faciliteert ze vastgoedfondsen voor investeerders die liever indirect in vastgoed investeren. Ook host ze een succesvolle podcast met ruim 200.000 unieke downloads.