- De Hoge Raad oordeelt dat een jaarlijkse opslag van 3% in een huurprijswijzigingsbeding in principe niet oneerlijk is.
- De ROZ heeft naar aanleiding van deze uitspraak aanpassingen gedaan in haar modelhuurovereenkomst en algemene bepalingen.
- Artikel 8 van de huurovereenkomst is eveneens aangepast vanwege fiscale regelgeving, met aanvullende stroomschema’s en een aangepaste handleiding.
De ROZ heeft de modelhuurovereenkomst voor woonruimte aangepast.
Op 3 november 2024 heeft de Hoge Raad al geoordeeld dat een huurprijswijzigingsbeding waarin een jaarlijkse opslag van 3% is opgenomen, in algemene zin niet kan worden beschouwd als een oneerlijk beding.
Daarmee komt er duidelijkheid in een discussie die de afgelopen jaren speelde over de toelaatbaarheid van dergelijke opslagpercentages bovenop de reguliere jaarlijkse indexering.
Achtergrond: standaardpraktijk onder vuur
Het hanteren van een opslagpercentage bij huurprijsverhogingen is een gangbare praktijk, vooral in modelhuurovereenkomsten zoals die van de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ).
Naast de jaarlijkse aanpassing op basis van de consumentenprijsindex (cpi) wordt een extra opslag toegepast, doorgaans variërend tussen 1% en 5%.
Deze praktijk stond onder druk nadat enkele kantonrechters oordeelden dat dergelijke bedingen mogelijk in strijd waren met de Europese Richtlijn inzake oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten. Had deze lijn standgehouden, dan zouden huurprijsverhogingen uit het verleden ongeldig kunnen worden verklaard, met grote financiële gevolgen voor verhuurders.
ROZ past modelovereenkomsten aan
Naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad heeft de ROZ enkele wijzigingen doorgevoerd. Zo zijn de artikelen 5.2 tot en met 5.5 aan de modelhuurovereenkomst toegevoegd en is artikel 16 van de Algemene Bepalingen aangepast, schrijft huurrechtadvocaat Claudia van Meurs – Janssen.
Daarnaast is artikel 8 van de huurovereenkomst gewijzigd om te voldoen aan het Besluit onroerende zaken omzetbelasting.
Om gebruikers van het ROZ-model te ondersteunen bij de nieuwe regelgeving, zijn er stroomschema’s beschikbaar gesteld en is de handleiding geactualiseerd.