Ruim 60% van huurwoningen in grote steden niet rendabel door nieuwe huurwet – verhuurdersstichting verwacht grote verkoopgolf

Mensen in huis

Mensen in huis Foto: Vastgoed Insider

  • De Wet betaalbare huur verlaagt huurprijzen, waardoor veel verhuurders in de grote steden hun woningen willen verkopen.
  • Verhuurders verkopen nu al huurwoningen door de verwachte vermogenswinstbelasting in 2027, wat de huurnood vergroot.
  • De WOZ-cap beperkt huurprijsbepaling op locatie, verergert verhuurproblemen en verhoogt de vraag naar betaalbare huurwoningen.

Ruim 60% van de huurwoningen in de vier grote steden zal niet meer rendabel zijn als de Wet betaalbare huur wordt ingevoerd, zo waarschuwt verhuurdersstichting Fair Huur in De Telegraaf.

Volgens de verhuurdersorganisatie overwegen leden massaal hun huurwoningen te verkopen. Deze ontwikkeling wordt nog versneld door de verwachte invoering van de vermogenswinstbelasting.

Nieuwe wetgeving en impact op huurprijzen

Volgens Stichting Fair Huur, die vorig jaar al een massaclaim tegen de staat indiende, hebben haar leden samen voor €6 miljard aan huurwoningen in bezit. Uit een recente peiling onder de leden blijkt dat 83% overweegt hun huurwoningen in de grote steden te verkopen.

Dat percentage ligt dus nog hoger dan de uitpondgolf die we zagen in een eerste indicatieve peiling onder lezers van Vastgoed Insider.

Voorzitter Toon Mans, zelf een grote woningbelegger, stelt dat de nieuwe huurprijzen volgens het puntensysteem van minister De Jonge niet kostendekkend zijn.

Een bijkomende reden voor de huidige verkoopgolf is de verwachte invoering van de vermogenswinstbelasting in 2027, zo schrijft De Telegraaf. Deze wetswijziging zal verhuurders dwingen belasting te betalen over de winst die zij maken bij de verkoop van een huurwoning.

Pieter van der Meyde, bestuurslid van de Vereniging Verhuurmakelaars Amsterdam (VVA), adviseert in de krant verhuurders om nu te verkopen. “Als je €200.000 winst maakt, is die nu belastingvrij, maar over een paar jaar niet meer,” aldus Van der Meyde.

De invloed van de WOZ-cap

Verhuurders in de grote steden hebben ook last van de WOZ-cap die in 2022 werd ingevoerd. Hierdoor is het puntenaantal dat een huurwoning scoort op basis van de WOZ-waarde gemaximeerd tot 33% van het totale puntenaantal.

De Tweede Kamer heeft onlangs ingestemd met het voorstel voor de regulering van de middenhuur, gepresenteerd door woonminister Hugo de Jonge. Indien de Eerste Kamer ook akkoord gaat, kunnen nieuwe huurders van een doorsnee vrije sectorwoning een lagere huurprijs verwachten, maar de bredere impact op de markt is dus veel groter.