- De inflatie in de eurozone is in mei gedaald naar 1,9 procent en ligt daarmee onder de ECB-doelstelling van 2 procent.
- Vooral lagere energieprijzen dragen bij aan de afkoelende inflatie, al blijven de prijzen voor voedsel en dranken stijgen.
- De daling voedt de verwachting dat de Europese Centrale Bank deze week de rente opnieuw verlaagt om de economie te stimuleren.
Voor het eerst in acht maanden ligt de inflatie in de eurozone weer onder de belangrijke grens van 2 procent. Volgens een voorlopige raming van Eurostat bedroeg de prijsstijging in mei 1,9 procent op jaarbasis. In april was dat nog 2,2 procent. Daarover schrijft FM.nl.
De Europese Centrale Bank (ECB) streeft al geruime tijd naar een inflatie van rond de 2 procent, een niveau dat als stabiel en wenselijk wordt beschouwd voor duurzame economische groei.
De afname van de inflatie wordt voornamelijk toegeschreven aan lagere energieprijzen. Ook in Nederland zette deze trend door: hier daalde de inflatie van 4,1 naar 3,3 procent. Toch blijven sommige producten in prijs stijgen. Voedingsmiddelen, dranken en tabak werden in mei 7,1 procent duurder vergeleken met een jaar eerder, nauwelijks minder dan de stijging van 7,2 procent in april.
Na piek in 2022 lijkt rust terug te keren
De inflatie in de eurozone piekte in oktober 2022 nog op bijna 11 procent, een gevolg van de energiecrisis na de Russische inval in Oekraïne. Sindsdien heeft de ECB een reeks renteverhogingen doorgevoerd, gevolgd door renteverlagingen om de economische druk te verlichten.
Sinds juni vorig jaar heeft de bank de rente al zeven keer met telkens een kwart procentpunt verlaagd.
Nu de inflatie onder controle lijkt, groeit de verwachting dat de ECB deze week opnieuw een renteverlaging zal aankondigen. Het huidige rentetarief van 2,25 procent zou daarbij kunnen worden teruggebracht naar 2 procent. Daarmee zou de centrale bank verdere stimulering van de economie nastreven, zonder de prijsstabiliteit in gevaar te brengen.