Ruimte voor huurverhoging in het middensegment: fiscale aanpassing blijft cruciaal

Appartementen

Appartementen Foto: CNS

  • Behoud van middenhuur vraagt op korte termijn om hogere huren, maar op lange termijn om fiscale verlichting voor particuliere verhuurders.
  • De huidige box 3-heffing maakt middenhuur financieel onaantrekkelijk, zeker bij hoge WOZ-waarden.
  • Het aanpassen van de WOZ-cap en puntensysteem biedt enige verlichting, maar de structurele oplossing ligt in het belastingstelsel.

De druk op het middensegment van de huurmarkt blijft onverminderd hoog. Door strengere regelgeving en een hoge fiscale druk via box 3, kiezen steeds meer particuliere verhuurders ervoor om hun huurwoningen te verkopen.

Vooral in de grote steden is dit goed zichtbaar: daar blijkt een significant deel van de recent verkochte woningen afkomstig uit de huurvoorraad.

Om deze trend te keren pleit minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting voor meer ruimte om huren te verhogen. Haar hoop is dat verhuurders daardoor voldoende rendement kunnen blijven behalen en hun woningen niet massaal van de markt halen.

Deze koerswijziging komt nog geen jaar na de invoering van strengere huurregels, wat de politieke haalbaarheid onder druk zet.

Belastingen drukken het rendement van middenhuur

De kern van het probleem ligt volgens experts niet alleen in de huurprijsregulering, maar vooral in de belastingdruk voor particuliere beleggers. De box 3-heffing, die gebaseerd is op de WOZ-waarde van de woning, zorgt ervoor dat verhuurders bij relatief lage huurprijzen een te laag netto rendement overhouden.

“Ik zou nog liever iets sleutelen aan box 3, want daar liggen heel forse belastingen voor de particuliere beleggers”, zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft tegenover BNR.

Dit knelt vooral bij woningen met een hoge WOZ-waarde, waar het belastingbedrag kan oplopen tot tienduizenden euro’s per jaar, terwijl de huurinkomsten daar niet tegen opwegen.

De roep om tussenmaatregelen zoals aanpassing van de WOZ-cap en verhoging van huurpunten toegenomen. Deze geven weliswaar enige verlichting, maar veranderen niets aan het structurele verdienmodel voor verhuurders in het middensegment.

Structurele verandering blijft vooralsnog uit, omdat sleutelen aan box 3 volgens Boelhouwer ‘pas in 2028’ aan de orde is.