- Oud-studenten blijven na hun afstuderen in studentenwoningen door inschrijfbewijzen te vervalsen of onvolledige studies aan te houden.
- Deze praktijken zijn een gevolg van de woningnood en hoge huurprijzen in Amsterdam, wat zorgt voor een ethisch dilemma bij de bewoners.
- Hoewel woningcorporaties bekend zijn met deze praktijken, worden er zelden strenge maatregelen getroffen.
In Amsterdam wordt het steeds gebruikelijker dat oud-studenten na hun afstuderen blijven wonen in hun betaalbare studentenwoningen door middel van vervalste inschrijfbewijzen of het bewust uitstellen van hun afstuderen.
Dit scheefwonen door inschrijf-fraude wordt vooral ingegeven door de enorme woningnood en de torenhoge huurprijzen in de stad, wat voor veel jongeren een groot dilemma vormt. Daarover schrijft Parool.
Ethisch dilemma
Hoewel deze praktijken oud-studenten in staat stellen om langer in hun studentenwoning te blijven, worstelen velen van hen met een moreel conflict. “Ik ben normaal gesproken een heel braaf meisje,” zegt oud-student Anna. “Dat ik iets deed wat niet mocht, vond ik niet fijn. Tegelijk voelde ik me ook niet de grootste boef van de wereld, want hoe erg is het om ergens voor een redelijke prijs te willen blijven wonen?”
Deze woorden geven het dubbele gevoel weer dat veel scheefwoners ervaren: aan de ene kant voelen ze zich schuldig omdat ze een woning bezet houden die eigenlijk bedoeld is voor een andere student, maar aan de andere kant voelen ze zich slachtoffer van een systeem dat hen nauwelijks opties biedt.
Reactie van woningcorporaties
Ondanks dat woningcorporaties zoals Duwo, Lieven de Key en Ymere bekend zijn met het fenomeen van scheefwonen, lijken ze het probleem niet als urgent te beschouwen.
Jaarlijks wordt er een campuscontractcontrole uitgevoerd, waarbij studenten moeten aantonen dat ze nog ingeschreven staan bij een onderwijsinstelling. Echter, wanneer het gaat om kleinere particuliere opleidingen, kunnen vervalste inschrijfbewijzen vaak onopgemerkt blijven.
Ilona Polle, vicevoorzitter van de studentenvakbond Asva, merkt op dat scheefwonen onder oud-studenten waarschijnlijk toeneemt vanwege de aanhoudende woningnood. “Studenten die de afgelopen jaren zijn afgestudeerd, hebben vaak geen andere keuze,” zegt ze.