- Het aantal investeerders op de Schotse woningmarkt is op een 15-jarig dieptepunt door strenge huurreguleringen.
- Nieuwe voorstellen, waaronder inflatiegekoppelde huurplafonds, ontmoedigen investeringen en verhogen de kosten voor verhuurders.
- Toch blijven stijgende huurprijzen en een toenemende vraag naar woningen mogelijkheden bieden voor strategische beleggers.
Het aantal vastgoedbeleggers in Schotland is dit jaar gedaald naar het laagste niveau in 15 jaar, aldus cijfers van makelaarskantoor Hamptons.
Slechts 5,7% van de aangekochte woningen werd gekocht als investering, bijna een halvering ten opzichte van 2021. Deze afname volgt op huurbeperkingen die in 2022 werden ingevoerd en in 2024 deels werden opgeheven.
Toch lijken nieuwe plannen voor strengere regulering verdere investeringen te ontmoedigen, daarover schrijft The Telegraph.
De Schotse overheid overweegt inflatiegekoppelde huurplafonds, met een maximum van 6%, en een verbod op huurverhogingen tussen verhuurperiodes.
Volgens John Blackwood van de Scottish Landlord Association (SLA) zouden deze maatregelen de winstgevendheid van verhuurders verder onder druk zetten. Zonder de mogelijkheid om huurprijzen tussen verhuurperiodes te resetten, worden vastgoedbeleggingen steeds minder levensvatbaar, ziet hij.
De impact van huurregulering en belastingverhogingen
Sinds 2022 heeft de Schotse regering meerdere maatregelen geïntroduceerd die verhuurders raken. Naast huurplafonds werd de belasting op de aankoop van extra woningen in 2024 verhoogd naar 8%. Dit maakt het moeilijker voor beleggers om een positief rendement te behalen.
De maatregelen hebben geleid tot wijdverspreide frustratie onder verhuurders. Meer dan 50% van de leden van de SLA plant om de komende vijf jaar hun portefeuille te verkleinen. Daarnaast toont onderzoek aan dat bijna 80% van hen de houding van de overheid tegenover verhuurders als “vijandig” beschouwt.
Mogelijkheden voor strategische beleggers
Ondanks de uitdagingen blijven er kansen op de Schotse markt. De vraag naar huurwoningen groeit, met huurprijzen die sneller stijgen dan in andere delen van het VK.
Zo stegen de kosten voor een eenkamerappartement na invoering van de huurplafonds met meer dan 20%, volgens DJ Alexander, een van de grootste makelaars in Schotland.
Bovendien heeft de Schotse woningmarkt een aanhoudend tekort aan woningen, wat leidt tot stijgende huren en lage leegstand.
Voor beleggers met een lange termijnvisie, die zich richten op kwalitatieve renovatie en verduurzaming, blijven aantrekkelijke rendementen mogelijk.
Hoewel strenge regelgeving en belastingverhogingen de Schotse vastgoedmarkt uitdagend maken, bieden stijgende huurprijzen en een grote vraag naar huurwoningen kansen. Beleggers die bereid zijn te navigeren door de complexe regelgeving, kunnen profiteren van een markt met hoog rendementspotentieel in een tijd van schaarste.