Schrijnende situatie op huurmarkt: NVM en Vastgoed Belang roepen politiek op tot ingrijpen

Mensen in hun woonkamer

Mensen in hun woonkamer Foto: CNS

  • Het aanbod van huurwoningen is in Q4 2024 met 34% gedaald ten opzichte van een jaar eerder, met een uitpondgolf als oorzaak.
  • Het kabinetsbeleid richt zich op betaalbaarheid, maar faalt in het behoud van middenhuurwoningen, wat modale inkomens zwaar treft.
  • NVM en Vastgoed Belang waarschuwen voor een diepe crisis en roepen de politiek op tot directe actie.

NVM en Vastgoed Belang roepen de politiek via een persbericht op in te grijpen om voldoende huurwoningen beschikbaar te houden voor modale inkomens.

Volgens cijfers van NVM-makelaars is het aantal beschikbare huurwoningen in het vierde kwartaal van 2024 met 34% gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Verhuurders verkopen massaal hun woningen door een opeenstapeling van maatregelen uit Den Haag.

Het Kadaster registreerde 5.800 verkochte voormalige huurwoningen, maar dit cijfer onderschat de werkelijke omvang volgens NVM en Vastgoed Belang. Kleine particuliere verhuurders, die niet worden meegeteld, maken een aanzienlijk deel van deze uitpondingen uit. Het werkelijke aantal uitgeponde woningen door particuliere beleggers blijkt zo tweemaal zo hoog te liggen als eerder gerapporteerd.

De gevolgen zijn zichtbaar: het aantal reacties per beschikbare huurwoning is explosief gestegen, vooral in de Randstad.

Lana Gerssen, vakgroepvoorzitter NVM Wonen: “Verhuurders verkopen massaal hun huurwoningen en NVM-makelaars stoppen met hun verhuurmakelaardij, terwijl (potentiële) huurders gedesillusioneerd achterblijven. Niet de betaalbaarheid, maar het aanbod is het grootste probleem in de middenhuur.”

Middensegment zwaar getroffen: irgente oproep tot actie

De Wet betaalbare huur, die sinds juli 2024 van kracht is, richt zich op het betaalbaarder maken van woningen in het middensegment (tot €1.158,-). Echter, de maatregelen hebben het aanbod juist doen krimpen.

Verhuurders in het middensegment worden ontmoedigd, terwijl de vraag naar vrije sectorwoningen boven deze grens leidt tot sterk stijgende huurprijzen. Modale inkomens, zoals leraren en politieagenten, kunnen vaak geen sociale huurwoning vinden en worden door de hoge prijzen in de vrije sector buitengesloten.

Niek Verra, voorzitter van Vastgoed Belang, waarschuwt: “De cruciale ondergrens van 400.000 middenhuurwoningen komt door de uitpondgolf zeer rap in gevaar”.

Hoewel het kabinet mikt op de bouw van 100.000 nieuwe woningen per jaar, ontbreekt een plan om bestaande middenhuurwoningen te behouden. NVM en Vastgoed Belang vinden het onbegrijpelijk een evaluatie van de Wet betaalbare huur pas in 2027 komt.

Beide organisaties roepen op tot directe actie om verdere schade te voorkomen.

Gerssen roept Kamerleden op om de realiteit onder huurders te zien: “van jonge mensen die noodgedwongen bij hun ouders moeten blijven wonen, gescheiden stellen die niet bij elkaar weg kunnen tot studenten die op eigen benen dachten te staan maar plots hun huurwoning worden uitgeze”.

De huurwoningmarkt staat onder immense druk. Zonder directe aanpassingen in het kabinetsbeleid dreigt een verdere uitholling van het middensegment, met grote sociale gevolgen voor modale inkomens en starters.

NVM en Vastgoed Belang dringen aan op een structurele aanpak om de balans tussen betaalbaarheid en beschikbaarheid te herstellen.