- De Spaanse premier Pedro Sánchez stelt een belasting van 100% voor op onroerend goed gekocht door niet-EU-burgers.
- De maatregel is bedoeld om speculatie tegen te gaan en betaalbare woningen toegankelijker te maken.
- De wetgeving moet nog worden goedgekeurd en uitgewerkt door het parlement.
De Spaanse regering overweegt een ingrijpende maatregel om het woningtekort aan te pakken. Premier Pedro Sánchez presenteerde maandag een voorstel om een heffing van 100% in te voeren voor niet-EU-burgers die onroerend goed in Spanje kopen.
Het plan is bedoeld om speculatie tegen te gaan en woningen betaalbaar te houden voor de lokale bevolking, zo meldt Business Insider. Dit heeft dus in principe geen gevolgen voor Nederlanders, al is het sentiment tegenover buitenlandse huizenkopers in het algemeen ook niet per se positief.
Woningmarkt onder druk
Volgens Sánchez zijn buitenlandse investeerders die woningen kopen zonder er zelf in te wonen, een belangrijke factor in het huidige tekort aan betaalbare woningen.
Alleen al in 2023 kochten niet-EU-burgers zo’n 27.000 huizen en appartementen in Spanje, stelt Sánchez. Hij benadrukte dat deze kopers vaak puur voor speculatie handelden, waarbij huizen niet werden bewoond door hen of hun families.
De centrale bank van Spanje waarschuwde eerder al voor de uitdagingen op de woningmarkt. Er is een tekort van 550.000 woningen, die binnen de komende twee jaar gebouwd moeten worden om aan de vraag te voldoen.
Sánchez verwijst naar landen als Denemarken en Canada, die vergelijkbare regels hebben ingevoerd om buitenlandse investeerders te ontmoedigen. Hoewel de details van de heffing in Spanje nog niet zijn uitgewerkt, zou het een grote impact kunnen hebben, vooral op kopers uit het Verenigd Koninkrijk en Latijns-Amerika.
Onzekere toekomst van de wet
Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door het parlement, en de invoeringsdatum is nog onbekend. Critici vragen zich af hoe effectief de maatregel zal zijn en of deze voldoende is om de woningcrisis op te lossen.
Met deze heffing zet Spanje eem stap om de druk op de woningmarkt te verlichten en woningen beschikbaar te maken voor de eigen bevolking.
Of het plan in zijn huidige vorm haalbaar is en wanneer het wordt ingevoerd, blijft voorlopig onduidelijk.