Splitsen en verkameren: de rol van particuliere beleggers bij het verzachten van de woningnood

Vogelhuisje voor meerdere vogels

Vogelhuisje voor meerdere vogels Foto: CNS

  • Het woningtekort in Nederland vraagt om een efficiëntere verdeling van bestaande woonruimte.
  • Splitsen, verkameren, en woningdelen kunnen op korte termijn verlichting bieden, ondanks belemmerende regelgeving.
  • Particuliere beleggers spelen een cruciale rol in het benutten van de huidige woningvoorraad.

Het woningtekort in Nederland is een groeiend probleem dat niet eenvoudig op te lossen is met nieuwbouw alleen.

De prognoses van onderzoeksbureau Primos voorspellen dat het tekort in 2030 nog steeds aanzienlijk zal zijn, met een verwacht tekort van ongeveer 300.000 woningen, dat zegt econoom voor de woningmarkt Sander Burgers van ING op LinkedIn. Hij werd pas geleden geïnterviewd door Vastgoedjournaal.

Hoewel het belangrijk is om nieuwe woningen te bouwen, zal dat op korte termijn onvoldoende soelaas bieden. Daarom moeten we kritisch kijken naar hoe we de bestaande woonruimte efficiënter kunnen benutten.

Efficiënter gebruik van woonruimte

Een veelbelovende oplossing is het beter benutten van de huidige woningvoorraad. Dit kan onder andere door kamerverhuur, woningdelen, en het ombouwen van bestaande woonruimtes.

Nederland heeft relatief veel woonoppervlak per persoon, zeker in vergelijking met andere landen. Hier ligt een kans om op korte termijn extra woonruimte te creëren door bijvoorbeeld kamers te verhuren of door woningen te splitsen.

Echter, regelgeving vormt vaak een barrière. Zo ontmoedigen maatregelen als het verbod op tijdelijke huurcontracten en de strenge huurbescherming bij verkoop veel huiseigenaren om kamers te verhuren. Dit is een gemiste kans, gezien het woningtekort.

Woningdelen en ombouwen als plossing

Naast kamerverhuur kunnen ook woningdelen en het ombouwen van woningen een bijdrage leveren. Het huidige beleid, dat kortingen oplegt op AOW of uitkeringen wanneer mensen samenwonen, werkt echter contraproductief. Hierdoor blijven veel mensen alleen wonen, wat een inefficiënte benutting van de beschikbare woonruimte betekent. De overheid zou deze prikkel moeten verminderen om het delen van woonruimte te stimuleren.

Daarnaast biedt het ombouwen van bestaande woningen, zoals het omtoveren van een zolder tot een studio of het bouwen van een tiny house op een erf, extra mogelijkheden.

Helaas stuiten deze initiatieven vaak op ingewikkelde vergunningsprocedures, wat een obstakel vormt voor mensen die bereid zijn om hun woning aan te passen.

Particuliere beleggers als drijvende kracht

In deze context spelen particuliere beleggers een sleutelrol. Zij hebben de kennis, middelen en motivatie om bestaande woningen te splitsen en kamers te verhuren, ondanks de hindernissen die zij hierbij ondervinden.

Terwijl de nieuwbouw op zich laat wachten, kunnen zij met relatief kleine ingrepen een aanzienlijke bijdrage leveren aan het verzachten van de woningnood.

Het is duidelijk dat het woningtekort niet zomaar opgelost kan worden door enkel bij te bouwen. We moeten creatief omgaan met de bestaande voorraad en barrières wegnemen die het efficiënt benutten van woonruimte in de weg staan.

Alleen zo kunnen we de woningnood op korte termijn effectief aanpakken.