Springen oplichters in gat dat de Wet betaalbare huur in het aanbod van huurwoningen heeft geslagen?

Wonen

Wonen Foto: CNS

  • Door maatregelen in de geliberaliseerde huursector zien particuliere beleggers hun rendement dalen, wat leidt tot een krimpende huurmarkt en stijgende huurprijzen.
  • De afname in verhuur (26,9% minder in Q2 2024) creëert krapte, wat ruimte biedt voor oplichting, zoals nepaanbiedingen van huurwoningen.
  • Alex van Vooren waarschuwt voor valse huuradvertenties en adviseert om deze te melden bij de Stichting Bestrijding Woonfraude.

Nu particuliere beleggers in huurwoningen in de geliberaliseerde huursector door een aantal maatregelen hun rendement zien verdampen, wordt de huurmarkt al maar kleiner. 

In het tweede kwartaal van 2024 werd maar liefst 26,9 procent minder verhuurd dan in hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar. Deze daling heeft uiteraard geleid tot een significante stijging van de huurprijzen. En waar krapte op een markt is, ontstaat ook ruimte voor minder zuiver aanbod.

Dat blijkt ook uit een waarschuwing van Alex van Vooren, een vertrouwenspersoon voor Vastgoedsector Nederland op gebied van ondermijning en criminaliteit. Hij waarschuwt op LinkedIn voor niet bestaand aanbod op de huurmarkt. “We krijgen iedere week weer meldingen van huurwoningen die via Facebook worden aangeboden”, schrijft hij daar. 

Deze woningen worden aangeboden voor wat een zeer redelijke huurprijs lijkt, maar de aanbiedingen zijn nep.

De aanbieders wonen in Engeland of Spanje en hebben de foto’s van internet geplukt van websites van makelaars, en hopen zo een slaatje te slaan uit de zoektocht van wanhopige woningzoekenden.

Van Vooren raadt aan nepaanbiedingen te melden bij de Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt, waar hij bestuurder is. 

Het is juist in deze krappe markt zaak woningzoekenden én serieuze aanbieders te beschermen tegen nepaanbiedingen, identiteitsfraude en ander misbruik.