- Gemeenten zoals Oss, Apeldoorn, Hoorn en Hilversum proberen de huurverhoging in de sociale huur te beperken tot 3,3 procent.
- De Woonbond stelt dat de geplande verhoging strijdig is met afspraken over betaalbaarheid.
- Woningcorporaties benadrukken dat de verhoging nodig is voor nieuwbouw en verduurzaming.
Steeds meer gemeenten willen de stijging van de sociale huur beperken. Hoewel de landelijke regels een verhoging tot 4,5 procent (en in sommige gevallen 5 procent) toestaan, pleit de Woonbond voor een maximum van 3,3 procent om huurders te beschermen.
Gemeenten zoals Oss, Apeldoorn, Hoorn en Hilversum steunen dit voorstel, maar in andere steden wordt de discussie nog gevoerd, ziet Binnenlands Bestuur.
Volgens de Woonbond botst de geplande huurverhoging met afspraken over betaalbare sociale huur.
Corporaties: huurverhoging is noodzakelijk
Woningcorporaties hebben een andere kijk op de situatie. Zij stellen dat de huurverhoging nodig is om te investeren in nieuwbouw en verduurzaming.
Volgens de Nationale Prestatieafspraken moeten corporaties jaarlijks 30.000 nieuwe sociale huurwoningen realiseren, terwijl dat aantal de afgelopen jaren onder de 20.000 bleef steken. De sector verwacht in 2024 een lichte groei, maar waarschuwt dat een lagere huuropbrengst verdere investeringen in gevaar kan brengen.
Woningcorporaties komen gemiddeld €11 per maand per woning tekort door stijgende kosten en beperkte huurverhogingen.
Zonder aanvullende overheidssteun of structurele beleidswijzigingen kunnen corporaties niet langer aan hun maatschappelijke taak voldoen, met verdere gevolgen voor de woningnood.
Daarnaast spelen verduurzamingsdoelstellingen een belangrijke rol. Om oudere huurwoningen energiezuiniger te maken, zijn aanzienlijke investeringen nodig. Woningcorporaties vrezen dat een beperking van de huurverhoging deze plannen dwarsboomt, wat uiteindelijk ook huurders zou raken door hogere energielasten en een stagnerende woningproductie.