- Bijna 50% van de huiseigenaren met een hypotheek verwacht binnen het jaar moeite te krijgen met de woonlasten.
- Zo’n 115.000 huishoudens voorzien serieuze betalingsproblemen en passen hun uitgavenpatroon aan om rond te komen.
- De NHG-grens stijgt per januari 2025 naar €450.000, wat meer zekerheid biedt bij betalingsproblemen.
De stijgende woonlasten zorgen voor toenemende financiële zorgen onder Nederlandse huiseigenaren met een hypotheek.
Uit een recent onderzoek van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), waar Business Insider over bericht, blijkt dat bijna de helft van deze woningeigenaren verwacht het komende jaar moeite te hebben om de woonlasten te betalen.
Het gaat om essentiële kosten voor onder meer de hypotheek, energie, verzekeringen en woningonderhoud. Deze ontwikkeling toont aan dat de druk op huishoudens toeneemt en roept de vraag op welke maatregelen getroffen kunnen worden om deze trend te keren.
Financiële druk op huishoudens neemt toe
In het NHG-onderzoek geeft 45% van de huiseigenaren aan dat ze verwachten binnenkort problemen te ondervinden met het betalen van hun woonlasten.
Voor sommige huishoudens is de situatie nijpend: naar schatting 115.000 huiseigenaren vrezen zelfs voor ernstige betalingsproblemen. Ondanks dat betalingsachterstanden op dit moment relatief laag zijn, lijken de zorgen over de betaalbaarheid van wonen toe te nemen. Het is een signaal dat de financiële veerkracht van veel Nederlandse huishoudens onder druk staat.
De stijgende kosten dwingen woningeigenaren om maatregelen te nemen om hun woonlasten te kunnen blijven dragen. Bijna een kwart van de huiseigenaren is bijvoorbeeld meer gaan werken, en ruim de helft bespaart op dagelijkse uitgaven, zoals boodschappen en energie.
“Ruim 60 procent van de mensen bespaart al op uitgaven als dagelijkse boodschappen, energielasten en leuke dingen doen. En een kwart van de woningeigenaren is meer gaan werken”, zegt Carla Muters, voorzitter van de raad van bestuur van NHG.
Naast de besparingen op deze essentiële kosten worden ook uitgaven aan horeca en recreatie steeds vaker geschrapt.