Steeds minder jongeren slagen erin om zelfstandig te gaan wonen – ze willen vaak direct kopen

Wonen

Wonen Foto: CNS

  • Uit recent onderzoek van het CBS blijkt dat slechts 45% van de jongeren met verhuisplannen erin slaagt het ouderlijk huis te verlaten.
  • Jongeren hebben vaker als doel om direct een koopwoning te bemachtigen, maar slagen hier niet meer in dan eerdere generaties.
  • Factoren als werk, studie, relatie en woonlocatie blijken de kans op een zelfstandige woning te vergroten.

Jongeren tussen de 18 en 35 jaar vinden het steeds moeilijker om een eigen woning te vinden, zo blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waar Business Insider over bericht.

Van de jongeren die tussen 2021 en 2023 het ouderlijk huis wilden verlaten, wist slechts 45% deze stap daadwerkelijk te zetten. Dat percentage is zes procentpunt lager dan in de periode 2015-2017, wat wijst op een groeiend probleem in de woningmarkt.

Koopwoning als eerste keuze, maar vaak onbereikbaar

Een opvallende ontwikkeling is de toename van jongeren die meteen een koopwoning willen als ze op zichzelf gaan wonen.

Waar tussen 2015 en 2017 nog 33% van de jongeren aangaf direct een huis te willen kopen, is dat percentage gestegen naar 46% in 2021. Ondanks deze toegenomen wens, blijft het aandeel jongeren dat daadwerkelijk binnen twee jaar een koopwoning vindt gelijk op 29%. De realiteit is vaak dat koopwoningen onbereikbaar zijn, zeker voor jonge starters zonder groot eigen vermogen.

De financiële druk wordt nog verder vergroot door stijgende huizenprijzen en de beperkte beschikbaarheid van woningen in het goedkopere segment, wat veel jongeren dwingt om langer bij hun ouders te blijven wonen.

Werk, studie en samenwonen verhogen de kans op een woning

Het CBS-onderzoek toont dat bepaalde omstandigheden de kans om een eigen woning te vinden vergroten. Jongeren die omwille van werk of studie verhuizen, slagen vaker in hun verhuisplannen.

Dit komt doordat werk en studie vaak noodzakelijk verhuizen vereisen, waardoor jongeren sneller actie ondernemen. Ook jongeren die samenwonen, bijvoorbeeld met een partner, verlaten vaker het ouderlijk huis. Dit kan deels worden verklaard door de financiële voordelen van samenwonen, zoals het delen van kosten met twee salarissen.

Daarnaast blijkt dat jongeren die genoegen nemen met gedeelde woonruimte, zoals een kamer in een studentenhuis of gedeeld appartement, sneller zelfstandig gaan wonen dan jongeren die direct een zelfstandige huur- of koopwoning willen. Deze flexibele woonwensen maken de overgang naar zelfstandig wonen eenvoudiger.

Toekomstperspectief blijft zorgelijk

Het CBS-rapport wijst op een duidelijke trend: steeds minder jongeren weten hun verhuiswens waar te maken, vooral door de krappe woningmarkt en hoge prijzen. Terwijl de wens om op jonge leeftijd een eigen koopwoning te hebben is toegenomen, blijft de realisatie hiervan voor velen onbereikbaar. Aanvullende maatregelen of nieuwe woonoplossingen lijken noodzakelijk om deze trend te keren en de kans voor jongeren op een eigen plek te vergroten.

De vraag blijft hoe dit probleem in de toekomst opgelost kan worden, en of er voldoende ruimte en betaalbare opties voor jongeren beschikbaar komen om hun stap naar zelfstandigheid te zetten.