Sterke stijging in hypotheekaanvragen in mei

Appartementen

Appartementen Foto: CNS

  • In mei werden er circa 37.500 hypotheken aangevraagd, een stijging van meer dan 20% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.
  • Doorstromers maken steeds vaker gebruik van overwaarde bij de aankoop van een nieuwe woning, met een recordverschil van € 211.000 tussen marktwaarde en hypotheeksom.
  • De kopersmarkt presteert goed, terwijl de niet-kopersmarkt een bescheiden groei laat zien.

In mei werden via het platform van Hypotheken Data Netwerk (HDN) ongeveer 37.500 hypotheken aangevraagd. Dit betekent een stijging van meer dan 20% vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, toen er 30.647 aanvragen waren.

Deze stijging onderstreept de stabiliteit en groei van de hypotheekmarkt, vooral dankzij doorstromers die in toenemende mate overwaarde inzetten bij de aanschaf van een nieuwe woning.

Toenemend gebruik van overwaarde

Wat vooral opvalt is dat doorstromers aanzienlijk profiteren van de overwaarde bij de financiering van hun nieuwe woningen.

Het verschil tussen de gemiddelde hypotheeksom en de marktwaarde bereikte in mei een recordhoogte van € 211.000, blijkt uit de cijfers van HDN. Dit betekent dat doorstromers relatief minder lenen voor hun nieuwe woningen. De gemiddelde hypotheeksom was € 363.000, terwijl de gemiddelde marktwaarde van de gekochte woningen € 574.000 bedroeg.

Als we kijken naar het aantal hypotheekaanvragen in mei over de afgelopen vijf jaar, zien we een aanzienlijke groei ten opzichte van 2023.

Hoewel de aanvragen nog niet het niveau van 2022 en eerder hebben bereikt, is er een duidelijke stijging zichtbaar, vooral in de kopersmarkt. (Dus niet de verhogingen of tweede hypotheken.) Deze markt keert terug naar het niveau van 2021, de periode vóór de sterke rentestijgingen, met circa 23.500 aanvragen.

De hypotheekmarkt blijft zich dus stabiel ontwikkelen met een duidelijke groei in het aantal aanvragen, vooral gedreven door doorstromers die gebruik maken van overwaarde.

Met een recordverschil tussen hypotheeksom en marktwaarde, en een terugkeer naar het niveau van 2021 in de kopersmarkt, toont de markt veerkracht en aanpassingsvermogen in een dynamische economische omgeving.