Stijgende huizenprijzen in alle provincies van Nederland – provincie Utrecht zag de grootste prijsstijging

Bestaande koopwoningen: prijsindex en aantal transacties 4 grootste steden, 2e kwartaal 2024

Bestaande koopwoningen: prijsindex en aantal transacties 4 grootste steden, 2e kwartaal 2024 Foto: CBS / Kadaster

  • In alle provincies zijn de huizenprijzen in het tweede kwartaal van 2024 gestegen vergeleken met een jaar eerder.
  • De provincie Utrecht zag de grootste prijsstijging van 12,1 procent, gevolgd door Flevoland en Groningen.
  • Bijna alle provincies zagen een toename in woningtransacties, met Zeeland als uitschieter met een stijging van 14,1 procent.

In het tweede kwartaal van 2024 zijn de prijzen van bestaande koopwoningen in alle Nederlandse provincies gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Volgens de Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK) van het CBS en het Kadaster was er een gemiddelde prijsstijging van 8,6 procent.

Dit is een aanzienlijke toename vergeleken met de 3,8 procent stijging van het voorgaande kwartaal. De prijzen stegen ook kwartaal-op-kwartaal met 2,9 procent, wat hoger is dan de 2,4 procent van het eerste kwartaal van 2024.

Prijsstijging per Provincie

De provincie Utrecht kende de grootste prijsstijging met 12,1 procent. Andere provincies die boven het landelijk gemiddelde van 8,6 procent uitkwamen, zijn Flevoland (10,4 procent), Groningen (9,9 procent), en Drenthe (9,1 procent).

De prijsstijgingen in Noord-Holland (8,8 procent) en Gelderland (8,1 procent) lagen eveneens dicht bij het nationale gemiddelde.

Het aantal woningtransacties steeg in bijna alle provincies, met uitzondering van Flevoland waar een daling van 2,2 procent werd genoteerd. Zeeland zag de grootste stijging in het aantal transacties met 14,1 procent.

Noord-Holland en Overijssel volgden met respectievelijk 13 procent en 12,3 procent. De totale woningtransacties in Nederland stegen met 7,7 procent, wat neerkomt op 47.942 woningen die van eigenaar wisselden.

Binnen de vier grootste steden van Nederland had Utrecht opnieuw de hoogste prijsstijging. Hier stegen de prijzen met maar liefst 17,3 procent vergeleken met het tweede kwartaal van 2023. Amsterdam volgde met een prijsstijging van 10,4 procent, terwijl Den Haag en Rotterdam respectievelijk een stijging van 5,9 procent en 5,7 procent noteerden.

Ondanks de kleinste prijsstijging, kende Rotterdam de grootste toename in het aantal woningtransacties met 20 procent.

Prijsontwikkelingen naar woningtype

Alle woningtypen zagen een prijsstijging in het tweede kwartaal van 2024. Tussenwoningen hadden de grootste prijsstijging met 10,2 procent, terwijl vrijstaande woningen de kleinste stijging noteerden met 5,5 procent.

Interessant genoeg was de stijging van het aantal woningtransacties het grootst bij appartementen, met een toename van 26,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Daarentegen daalde het aantal transacties bij tussenwoningen met 2,8 procent.

De cijfers van het CBS en het Kadaster tonen een duidelijke trend van stijgende prijzen en toenemende woningtransacties in Nederland. Ondanks de verschillen in gegevensbronnen, geven deze statistieken een waardevol inzicht in de dynamiek van de Nederlandse woningmarkt.