- De hypotheekrentes zijn recent gestegen naar het hoogste niveau van dit jaar, met een gemiddelde van 3,91% voor een 10-jaars hypotheek met NHG-verzekering.
- De schommelingen in de rente zijn dit jaar klein gebleven, met een bandbreedte van minder dan 0,2 procentpunt.
- Inflatieverwachtingen en toegenomen concurrentie tussen geldverstrekkers spelen een belangrijke rol in de recente rentebewegingen.
Hoewel er geen grote sprongen in hypotheekrentes zijn waargenomen dit jaar, zijn er wel degelijk subtiele stijgingen geregistreerd. Dit constateert Business Insider op basis van data van Van Bruggen Adviesgroep.
De gemiddelde rente voor een 10-jaars hypotheek met NHG-verzekering is opgeklommen naar 3,91%, terwijl die zonder NHG-verzekering nu op 4,34% staat.
Inflatie en kapitaalmarktrentes
De stijging in hypotheekrentes wordt mede veroorzaakt door de aanhoudend hoge inflatie in de VS en de minder snel afkoelende inflatie in Europa.
Dit houdt de rentes op obligatiemarkten relatief hoog, wat direct invloed heeft op de hypotheekmarkt. De Nederlandse 10-jaars staatsrente, die als referentie dient voor hypotheekrentes, bevindt zich ook op een hoogtepunt dit jaar.
De toegenomen concurrentie tussen geldverstrekkers heeft wel een dempend effect op de rentestijgingen.
Echter, de financiële druk om rentemarges te handhaven kan op termijn leiden tot een verhoging van de hypotheekrentes. Volgens De Hypotheekshop is de gemiddelde rentemarge tussen de financieringskosten en de hypotheekrentes gedaald naar het laagste niveau in vijftien jaar, momenteel rond de 1,23 procentpunt.
Verlaging beleidsrentes door ECB
De verwachting is dat de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente gaat verlagen, maar de timing en impact hiervan blijven onzeker.
Indien de rentes op kapitaalmarkten dalen, zullen de financieringskosten voor geldverstrekkers afnemen, wat ruimte kan bieden voor lagere hypotheekrentes. De komende maanden zullen cruciaal zijn voor de ontwikkeling van de rentes op financiële markten.