Stijging in woningverhuur in eerste kwartaal 2024 ondanks lichte daling huurprijzen

Stel in de keuken

Stel in de keuken Foto: Becca Tapert / Unsplash

  • Het aantal woningverhuringen in de vrije sector steeg met 12,2% in Q1 2024 ten opzichte van Q4 2023, terwijl huurprijzen licht daalden met 0,6%.
  • In het gestoffeerde en gemeubileerde huursegment daalden de verhuurtransacties, maar stegen de prijzen.
  • Nieuwe regelgeving en maatregelen, zoals de Wet betaalbare huur, hebben een aanzienlijke invloed op de huurmarkt.

In het eerste kwartaal van 2024 is er een opvallende stijging van 12,2% in het aantal woningverhuringen in de vrije sector ten opzichte van het laatste kwartaal van 2023. Deze toename komt ondanks een lichte daling van de huurprijzen met 0,6%.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van makelaarsvereniging NVM en Vastgoed Management Nederland (VGM NL).

Deze gegevens tonen een dynamisch begin van het jaar voor de verhuurmarkt, hoewel de langetermijnontwikkeling een minder optimistisch beeld schetst. Het dalende aantal verhuringen in de afgelopen jaren wijst eerder op een krimp van de markt dan op een gezonde groei.

Ontwikkeling gemiddelde huurpijs, bron: NVM / VMN

Tegenstrijdige trends in gestoffeerde en gemeubileerde segmenten

Terwijl de algemene vrije sector een stijging in het aantal verhuurtransacties zag, lieten de gestoffeerde en gemeubileerde huursegmenten een omgekeerde trend zien.

Het aantal transacties in het gestoffeerde segment daalde met 16,6% en in het gemeubileerde segment met 2,5% ten opzichte van Q4 2023. Tegelijkertijd stegen de huurprijzen voor deze segmenten; gestoffeerde huurwoningen met 2,2% en gemeubileerde huurwoningen zelfs met 5,0%.

Deze cijfers geven aan dat er in deze specifieke segmenten een andere dynamiek speelt, mogelijk door een veranderend aanbod en vraag.

Invloed van wetgeving en beleidsmaatregelen

De recente cijfers geven een voorbode van de mogelijke ontwikkelingen op de huurmarkt, mede beïnvloed door de goedkeuring van de Wet betaalbare huur in de Tweede Kamer op 25 april 2024.

Deze wet, die verdere regulering van de huurmarkt beoogt, heeft al effect op de marktactiviteit.

Lana Goutsmits – Gerssen, vakgroepvoorzitter van NVM Wonen, benadrukt het belang van een stabiele midden- en vrije huursector voor een gezonde woningmarkt. Zij wijst op de noodzaak om excessen aan te pakken zonder de markt te verstikken met overmatige regelgeving.

Reacties uit de sector

Ronald de Nas, portefeuillehouder wonen VGM NL, onderstreept de uitdaging om de effecten van nieuwe regelgeving te voorspellen.

Vastgoedbeleggers hebben een lange termijn perspectief nodig voor hun investeringsbeslissingen. “Investeringsbeslissingen over nieuwbouw en verduurzaming van bestaande woningen vragen hierbij om duidelijke en consistente wet- en regelgeving en een helder en aantrekkelijk perspectief.”

Hij merkt op dat de transactiecijfers over Q1 2024 geen drastische veranderingen tonen, maar dat er een zorgwekkende trend is in de afname van het aantal transacties van gestoffeerde woningen.

Dit kan leiden tot een vermindering van het huuraanbod, aangezien particuliere eigenaren hun woningen mogelijk niet langer verhuren.

Elise Aitink

Esther is een van de founders van de Vastgoedfabriek. Onder dit label vallen de volgende bedrijven: Max Rental, Fortus Vastgoedfondsen en Cube Investment. Met deze bedrijven beheert ze ruim 1100 woningen in de regio Rotterdam en Den Haag, bezit ze 116 eenheden die allemaal zelf her-ontwikkeld zijn en faciliteert ze vastgoedfondsen voor investeerders die liever indirect in vastgoed investeren. Ook host ze een succesvolle podcast met ruim 200.000 unieke downloads.