Stikstofaanpak Provincies toch niet van tafel?

Bouw

Bouw Foto: CNS

  • Het kabinet zet formeel een streep door het Nationaal Plan Landelijk Gebied, maar de doelen voor stikstofreductie, natuurherstel en waterkwaliteit blijven intact.
  • Minister Wiersma benadrukt dat provincies nog miljarden hebben voor gebiedsprogramma’s, ondanks onzekerheid over de nieuwe aanpak.
  • Kamerleden, waaronder VVD’er Van Campen en CU’er Grinwis, uiten zorgen over het gebrek aan duidelijkheid en de mogelijke gevolgen voor agrariërs.

Woensdagmorgen berichtte de NOS dat het kabinet zou afzien van het Nationaal Plan Landelijk Gebied, wat zou betekenen dat provincies hun programma’s gericht op stikstofreductie, waterkwaliteit en klimaatdoelen konden stopzetten.

Het nieuws, gebaseerd op bronnen, veroorzaakte onrust bij provinciebestuurders. Noord-Holland uitte zorgen en eiste duidelijkheid. Later die dag stond er een Kamerdebat gepland met landbouwminister Femke Wiersma, waar meer duidelijkheid werd verwacht.

Tijdens het debat leek Wiersma het nieuws niet expliciet te ontkennen. Ze erkende dat de benaming van het plan wellicht vervalt, maar benadrukte dat de doelen voor natuurherstel, stikstofreductie en waterkwaliteit overeind blijven, deels vanwege Europese verplichtingen zoals de Nitraatrichtlijn en de Habitatrichtlijn, zo schrijft Binnenlands Bestuur.

Provincies kunnen hun programma’s voortzetten, mede dankzij de 2 miljard euro die beschikbaar is gesteld.

Geïrriteerde Kamerleden

Ondanks de geruststellende woorden van Wiersma, waren er tijdens het debat veel zorgen, weet Binnenlands Bestuur verder. VVD-Kamerlid Thom van Campen toonde zich geïrriteerd door de aanhoudende vragen over het nieuwe landbouwbeleid.

Hij benadrukte dat de verantwoordelijkheid bij de bewindspersonen lag en gaf toe dat ook hij niet precies weet hoe de plannen verder zullen uitpakken. CU-Kamerlid Pieter Grinwis sprak zelfs van “pyromanenpolitiek”, doelend op het gebrek aan richting in het beleid.

De onzekerheid rond het stikstofbeleid blijft een terugkerend thema, vooral omdat er nog geen Kamerbrief is verschenen over de nieuwe aanpak. Minister Wiersma gaf aan dat ze pas later dit jaar, rond Prinsjesdag, haar nieuwe plannen zal presenteren.

Veel blijft voorlopig onduidelijk, zo schrijft de site. Minister Wiersma kondigde aan dat pas eind dit jaar duidelijkheid zal komen over de overstap van een depositie- naar een emissiebeleid. Ook de brede uitkoopregeling voor agrariërs laat op zich wachten, aangezien de benodigde middelen pas in 2026 beschikbaar komen.