Stroperige besluitvorming hindert woningcorporaties in aanpak woningcrisis

Stel in de keuken

Stel in de keuken Foto: Becca Tapert / Unsplash

  • Bureaucratie en stroperige procedures maken het lastig om snel nieuwe woningen te realiseren.
  • Corporatie Staedion zet in op pragmatische samenwerking en sociaal verantwoord beleid.
  • Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter van Staedion, roept de politiek op besluitvorming efficiënter te maken en huurders bij oplossingen te betrekken.

De woningcrisis vraagt om daadkracht, maar woningcorporaties zoals Staedion zien hun inspanningen vaak vertraagd door stroperige besluitvorming.

Complexe regelgeving, wisselende eisen rond duurzaamheid en maatwerkafspraken voor grondaankopen maken het lastig om snel vooruitgang te boeken. Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter van Staedion, benadrukt in een recent interview met VG Visie dat veel afhangt van de prioriteiten die lokale overheden stellen.

Als een gemeente achter een project staat, zijn stappen mogelijk, maar de bureaucratische obstakels blijven groot.

Ondanks deze uitdagingen heeft Staedion ambitieuze plannen om 7.000 woningen te bouwen in regio Haaglanden, met een focus op Den Haag Zuidwest. Toch blijven inefficiënties in besluitvorming een rem op het realiseren van deze plannen.

Pragmatische samenwerking als sleutel

Om toch vooruitgang te boeken, kiest Staedion voor pragmatisme en samenwerking. Projecten die steun krijgen van gemeenten, buurten en andere betrokken partijen worden versneld opgepakt.

Den Haag Zuidwest dient als voorbeeld, waar de corporatie werkt aan herstructurering van wijken met een mix van sociale huur, middenhuur en koopwoningen.

Daarnaast speelt Staedion een verbindende rol door zorg- en hulporganisaties te betrekken bij het signaleren van sociale problemen, zoals eenzaamheid of betalingsachterstanden bij huurders. Deze aanpak helpt niet alleen de leefbaarheid te verbeteren, maar ook het sociale vangnet te versterken.

Van Herk roept de politiek op om de besluitvorming efficiënter te maken. Standaardisatie van procedures en prioritering van woningbouwprojecten kunnen het proces aanzienlijk versnellen.

Hij benadrukt dat corporaties alleen succesvol kunnen zijn in hun missie als de overheid hen ondersteunt met duidelijke regelgeving en structurele investeringen.

Naast nieuwbouw is het beter benutten van de huidige woningvoorraad essentieel. Dit vraagt echter om flexibiliteit in wet- en regelgeving, zodat corporaties snel kunnen handelen en maatwerk kunnen leveren.