- Studentenorganisaties verzoeken Eerste Kamer om Wet betaalbare huur af te wijzen.
- Wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge krijgt waarschijnlijk meerderheid.
- Studenten vrezen afname van beschikbare studentenkamers en massaverkoop van particuliere kamers.
Vrijdag hebben diverse studentenorganisaties in een brief aan de Eerste Kamer hun bezwaren geuit tegen de voorgestelde Wet betaalbare huur, dat schrijft het Financieele Dagblad.
Later deze maand zal de senaat zich buigen over dit wetsvoorstel van demissionair woonminister Hugo de Jonge, die lijkt te kunnen rekenen op een meerderheid.
De Jonge wil met deze wet het zogenaamde verkameren van bestaande woningen onaantrekkelijk maken. Dit proces houdt in dat huurbazen meerdere kleine kamers in een pand verhuren, wat resulteert in hogere totale huurprijzen dan wanneer de woning als geheel wordt verhuurd.
Doel en gevolgen van de Wet betaalbare huur
Het demissionaire kabinet wil met de Wet betaalbare huur voorkomen dat verhuurders buitensporig hoge huren vragen. Volgens minister De Jonge is de wet noodzakelijk omdat sommige particuliere verhuurders op de krappe woningmarkt ‘de hoofdprijs vragen voor woningen die dat evident niet waard zijn’.
De minister voorspelt dat de huur van honderdduizenden woningen met deze ingreep zal dalen, soms met wel honderden euro’s per maand.
Bezwaren van de studentenorganisaties
Een groep Nederlandse studentenorganisaties, waaronder de Landelijke Kamer van Verenigingen, heeft in hun brief duidelijk gemaakt dat zij vrezen voor negatieve gevolgen van de wet.
Zij zijn bezorgd dat het aanbod van studentenkamers zal afnemen als de wet wordt aangenomen.
“Een massaverkoop van particuliere studentenkamers ligt op de loer,” schrijven de organisaties. Hierdoor kan de kamernood onder studenten verder toenemen.