Studentenorganisaties tegen Wet betaalbare huur – ‘massaverkoop van particuliere studentenkamers ligt op de loer’

Delft

Delft Foto: djedj / Pixabay

  • Studentenorganisaties verzoeken Eerste Kamer om Wet betaalbare huur af te wijzen.
  • Wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge krijgt waarschijnlijk meerderheid.
  • Studenten vrezen afname van beschikbare studentenkamers en massaverkoop van particuliere kamers.

Vrijdag hebben diverse studentenorganisaties in een brief aan de Eerste Kamer hun bezwaren geuit tegen de voorgestelde Wet betaalbare huur, dat schrijft het Financieele Dagblad.

Later deze maand zal de senaat zich buigen over dit wetsvoorstel van demissionair woonminister Hugo de Jonge, die lijkt te kunnen rekenen op een meerderheid.

De Jonge wil met deze wet het zogenaamde verkameren van bestaande woningen onaantrekkelijk maken. Dit proces houdt in dat huurbazen meerdere kleine kamers in een pand verhuren, wat resulteert in hogere totale huurprijzen dan wanneer de woning als geheel wordt verhuurd.

Doel en gevolgen van de Wet betaalbare huur

Het demissionaire kabinet wil met de Wet betaalbare huur voorkomen dat verhuurders buitensporig hoge huren vragen. Volgens minister De Jonge is de wet noodzakelijk omdat sommige particuliere verhuurders op de krappe woningmarkt ‘de hoofdprijs vragen voor woningen die dat evident niet waard zijn’.

De minister voorspelt dat de huur van honderdduizenden woningen met deze ingreep zal dalen, soms met wel honderden euro’s per maand.

Bezwaren van de studentenorganisaties

Een groep Nederlandse studentenorganisaties, waaronder de Landelijke Kamer van Verenigingen, heeft in hun brief duidelijk gemaakt dat zij vrezen voor negatieve gevolgen van de wet.

Zij zijn bezorgd dat het aanbod van studentenkamers zal afnemen als de wet wordt aangenomen.

“Een massaverkoop van particuliere studentenkamers ligt op de loer,” schrijven de organisaties. Hierdoor kan de kamernood onder studenten verder toenemen.

Elise Aitink

Esther is een van de founders van de Vastgoedfabriek. Onder dit label vallen de volgende bedrijven: Max Rental, Fortus Vastgoedfondsen en Cube Investment. Met deze bedrijven beheert ze ruim 1100 woningen in de regio Rotterdam en Den Haag, bezit ze 116 eenheden die allemaal zelf her-ontwikkeld zijn en faciliteert ze vastgoedfondsen voor investeerders die liever indirect in vastgoed investeren. Ook host ze een succesvolle podcast met ruim 200.000 unieke downloads.