Terugkeer van hospita kan woningtekort verlichten – 2 op 5 huiseigenaren met ruimte overweegt woning gedeeltelijk te verhuren

Jonge man in een kamer

Jonge man in woning Foto: CNS

  • Ongeveer de helft van de Nederlandse woningbezitters heeft extra ruimte die verhuurd kan worden.
  • Twee op de vijf Nederlandse huiseigenaren met ruimte over overweegt om de woning gedeeltelijk te verhuren.
  • Oud-minister Hugo de Jonge pleitte eerder ook voor het opnieuw introduceren van hospita’s om het woningtekort aan te pakken.

Bijna de helft van de Nederlandse woningbezitters heeft extra ruimte in hun woning heeft die potentieel verhuurbaar is. Deze ruimtes worden door twee op de vijf van deze woningeigenaren overwogen om beschikbaar te stellen voor verhuur. Dat blijkt uit onderzoek van MarketResponse, in opdracht van verzekeraar Univé.

Vooral alleenstaanden met kinderen zien dit als een aantrekkelijke optie om extra inkomsten te genereren, zo laat Univé in een persbericht weten.

Herintroductie van de hospita

In een poging het woningtekort te bestrijden, heeft Hugo de Jonge, voormalig minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, eind vorig jaar gepleit voor een grootschalige herintroductie van de hospita.

Een geplande wetswijziging moet hypotheekverstrekkers geruststellen en het potentieel van ongebruikte kamers benutten.

De Jonge wijst op de 900.000 alleenstaanden met woningen van minimaal 90 m² en drie kamers of meer, en moedigt hen aan hun leegstaande kamers aan studenten te verhuren. De Jonge wil gemeenten stimuleren om hospitaverhuur actief te bevorderen door drempels te verlagen.

Bereidheid tot verhuur

Het onderzoek van Univé toont aan dat 49% van de Nederlandse huiseigenaren extra ruimte, van minimaal 12 vierkante meter, heeft die verhuurd kan worden.

Van deze groep overweegt 38% serieus om deze ruimte beschikbaar te stellen voor verhuur, met 13% die zeker bereid is dit te doen. Vooral alleenstaanden met kinderen zijn enthousiast over deze mogelijkheid, met de belangrijkste motivatie om extra inkomsten te genereren.

Robert de Ruiter, commercieel directeur van Univé, ziet door de krapte op de woningmarkt en het gebrek aan doorstroom een trend waarin huurders en verhuurders elkaar steeds vaker onder één dak vinden.

Hoewel er een stijgend aantal woningverkopen onder jonge kopers wordt genoteerd, blijven de mogelijkheden voor starters beperkt. Huiseigenaren van middelbare leeftijd en ouder houden hun woningen langer aan, zelfs wanneer hun kinderen uit huis zijn. Veel van deze eigenaren blijken bereid de overbodige ruimte te verhuren.

Extra inkomsten of minder werk aan eigen huis

Extra inkomsten zijn niet de enige reden voor verhuur. Het onderzoek van Univé toont aan dat meer dan een derde van de respondenten het aantrekkelijk vindt om huurders huishoudelijke taken te laten verrichten in ruil voor een lagere huurprijs.

Vooral jonge verhuurders tussen 18 en 34 jaar waarderen een huishoudelijke tegenprestatie.

Daarnaast ziet 26% van de respondenten, vooral degenen met een vrijstaand huis, het onderhoud van de tuin als een groot voordeel. Opvallend is dat mannen (26%) het doen van boodschappen door de huurder aantrekkelijker vinden dan vrouwen (11%).