Terugval in vraag naar kantoorruimte

Kantoor

Kantoor Foto: louisehoffmann83 / Pixabay

  • De vraag naar kantoorruimte in Nederland heeft een aanzienlijke daling ervaren, met een vermindering van 10 procent in verhuurde of verkochte vierkante meters vergeleken met 2022.
  • Vooral middelgrote kantoren tussen de 2000 en 5000 vierkante meter ondervonden een sterke daling in transacties, met een afname van 41 procent.
  • De verduurzaming van kantoorgebouwen versnelt, aangezien panden met een energielabel lager dan C substantieel in waarde dalen.

Na twee jaar van groei is de Nederlandse kantorenmarkt geconfronteerd met een significante teruggang in de vraag naar kantoorruimte.

Dit fenomeen wordt toegeschreven aan de economische onzekerheid en de toename van thuiswerken, volgens een rapport van NVM Business, waar Business Insider Nederland over schrijft.

Het aantal verhuurde of verkochte vierkante meters kantoorruimte is vorig jaar gedaald naar 1,2 miljoen, wat een duidelijke indicatie is van de veranderende dynamiek op de kantorenmarkt.

Deze terugval is voornamelijk merkbaar in het segment van kantoren met een oppervlakte tussen de 2000 en 5000 vierkante meter, waar de transacties met 41 procent zijn gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. De economische recessie, gecombineerd met hoge inflatie en stijgende rentetarieven, heeft bedrijven voorzichtiger gemaakt met betrekking tot hun verhuisplannen.

NVM Business-voorzitter Irene Flotman benadrukt dat, hoewel de vraag naar kantoorruimte is afgenomen, de impact in Nederland kleiner lijkt te zijn dan in de Verenigde Staten. Dit is deels te danken aan de langlopende huurovereenkomsten, de transformatie van kantoren naar woningen, en de reeds bestaande trend van hybride werken in Nederland.

Energielabel van kantoren

Een opvallende ontwikkeling is de versnelling in de verduurzaming van kantoorgebouwen, gedreven door de wettelijke verplichting om ten minste een energielabel C te hebben.

Hoewel er aanvankelijk terughoudendheid was bij de handhaving van deze regelgeving, merkt Flotman op dat er nu actief wordt gehandhaafd.

Kantoorgebouwen met een lager energielabel dan C hebben een aanzienlijke devaluatie ervaren, wat de noodzaak voor verduurzaming onderstreept.