Tijdelijke woningen in opmars – waar moet je als verhuurder juridisch op letten?

Flexwoning

Flexwoning Foto: CNS

  • Tijdelijke woningen worden vaak geplaatst op basis van een omgevingsvergunning met een maximale looptijd van 15 jaar.
  • Ook bij deze flexwoningen mag de huurovereenkomst voor onbepaalde tijd worden afgesloten.
  • Het aflopen van de omgevingsvergunning geldt als wettelijke opzeggingsgrond, maar vereist een zorgvuldige en tijdige aanpak.

Er zijn flink meer tijdelijke woningen vergund. Waar moet je als verhuurder van een tijdelijke woning nu eigenlijk op letten?

In ieder geval is er een duidelijk einde van de huurperiode: het aflopen van de omgevingsvergunning is een grond voor de opzegging van de huurovereenkomst. Dit kan gewoon een ‘normale’ onbepaalde tijd overeenkomst zijn.

Claudia van Meurs – Janssens, huurrecht-advocaat bij Act Legal, zette nog een aantal andere zaken op een rijtje over het verhuur van zulke flexwoningen. Het gaat hierbij dus specifiek om woningen die worden verhuurd met een tijdelijke omgevingsvergunning.

Benoem altijd de vergunningsduur in het contract

De woningen worden dus meestal gerealiseerd met een tijdelijke omgevingsvergunning. Die vergunning kent doorgaans een maximale looptijd van 15 jaar, waarna de woning weer moet worden verwijderd of een nieuwe vergunning vereist is.

Hoewel het om een tijdelijke fysieke woning gaat, hoeft de bijbehorende huurovereenkomst zoals gezegd niet automatisch tijdelijk te zijn. Sterker nog, in de meeste gevallen wordt gewoon gekozen voor een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Voor verhuurders is het essentieel om in de huurovereenkomst expliciet op te nemen dat het gehuurde object onder een tijdelijke omgevingsvergunning valt, zegt Van Meurs – Janssens. De looptijd van die vergunning moet ook duidelijk worden vermeld. Dit zorgt ervoor dat er een rechtsgeldige grond is om de huurovereenkomst te beëindigen zodra de vergunning afloopt.

Het verlopen van de omgevingsvergunning wordt in het huurrecht namelijk erkend als een geldige opzeggingsgrond. Verhuurders kunnen op basis hiervan de huur opzeggen, mits ze daarbij de wettelijke opzegtermijnen hanteren: die kunnen oplopen tot zes maanden. Let hier dus goed op.

Geen automatische beëindiging bij bezwaar huurder

Belangrijk: indien de huurder de opzegging niet accepteert, stopt de huurovereenkomst niet vanzelf.

In dat geval moet de verhuurder naar de rechter om de beëindiging van het huurcontract af te dwingen. Dit benadrukt nogmaals het belang van duidelijke contractuele afspraken en een tijdige voorbereiding op de afloop van de vergunningstermijn.

Voor woningcorporaties geldt bovendien een ander juridisch kader. Zij mogen tijdelijke contracten doorgaans alleen aanbieden aan specifieke doelgroepen, zoals spoedzoekers of statushouders. Dit beperkt hun flexibiliteit en vereist aanvullende juridische toetsing.