Trends in Europese kantoorhuurprijzen: prime en secundair lopen steeds verder uit elkaar

Illustratie: Prime en secundair lopen steeds verder uit elkaar

Prime en secundair lopen steeds verder uit elkaar Foto: Illustratie: CNS

  • Prime en secundaire kantoorrentes in Europa lopen steeds meer uiteen.
  • Huurders geven de voorkeur aan hoogwaardige, energie-efficiënte kantoren.
  • ESG-regelgeving en beperkte nieuwbouwvoorraad versterken de vraag naar prime kantoorruimte.

De huurprijzen van prime en secundaire kantoorruimtes in Europa lopen steeds verder uiteen nu huurders zich richten op beter kwalitatieve kantoorruimtes.

Uit recent onderzoek naar huurtrends in centrale zakenwijken (CBD’s) blijkt dat er een groeiende huurpremie is voor nieuwbouw, energie-efficiënte kantoorgebouwen in vergelijking met oudere, minder energie-efficiënte panden, zo schrijft de internationale vastgoedadviseur Savills.

Tussen 2014 en 2020 volgden prime en secundaire huren een vergelijkbare trend, maar sinds 2020 is prime huur met 11,8% gestegen, terwijl secundaire huur slechts 4,8% steeg. Deze premium kan worden toegeschreven aan de voorkeur van huurders voor hoogwaardige kantoorruimte en ESG-regelgeving die bedrijven aanzet tot duurzame keuzes.

Belang van ESG-regelgeving

Strengere ESG-regelgeving verhoogt de vraag naar prime kantoorruimte. De grotere beschikbaarheid van minder kwalitatieve en niet-gecertificeerde panden drukt de secundaire huurprijsstijging.

In steden als Londen, Amsterdam en de City of London is de kloof het grootst. Huurders vermijden secundaire panden vanwege strikte energieprestatiescertificaten (EPC). Milaan, Hamburg en Oslo zien echter een snelle groei in secundaire huren door een beperkt aanbod van prime ruimte.

Beperkingen in nieuwe kantoorontwikkelingen maken dat bestaande prime kantoren een premie kunnen vragen. München heeft bijvoorbeeld een zeer beperkte ontwikkelingspijplijn, wat een 12% divergentie in huur sinds 2020 verklaart.

Toekomstverwachtingen

Ondanks de divergentie zijn reële prime huren sinds 2020 met 10% gedaald. Verwacht wordt dat de groei van prime huren de inflatie zal overtreffen, nu huurders strijden om de beste ruimte.

De focus op kwaliteit, duurzaamheid en regelgeving zal een cruciale rol blijven spelen in de toekomst van de Europese kantorenmarkt.