- TU Delft en AMS Institute roepen huiseigenaren in het historische centrum van Amsterdam op om te verduurzamen.
- Het verduurzamen van monumentale panden kan leiden tot een afname van 8 procent van de totale CO2-uitstoot in Amsterdam.
- De gemeente werkt aan een flexibeler beleid voor verduurzaming van erfgoedpanden, met een plan van aanpak in 2025.
Onderzoekers van de TU Delft en het AMS Institute doen een dringende oproep aan huiseigenaren in het historische centrum van Amsterdam om zo snel mogelijk te beginnen met het verduurzamen van hun panden. Dat schrijft Binnenlands Bestuur.
Dit is volgens hen essentieel om de klimaatdoelen van de hoofdstad te halen, zoals een reductie van 95 procent in CO2-uitstoot tegen 2050 en het volledig stoppen met aardgas tegen 2040.
Verduurzaming van het ‘hooghangende fruit’
Hoewel het gemeentebeleid aangeeft dat het centrum als laatste van het gas af zal gaan, benadrukken de onderzoekers dat juist in het centrum, waar veel monumentale panden staan, de potentiële winst groot is.
Andy van den Dobbelsteen van het AMS Institute noemt deze panden het ‘hooghangende fruit’, maar stelt dat de complexiteit van verduurzaming in het centrum vaak overschat wordt. Door bijvoorbeeld isolatie en dubbelglas aan te brengen, kan de CO2-uitstoot van alle gebouwen in Amsterdam met 8 procent verminderd worden.
De gemeente Amsterdam heeft onlangs de Uitvoeringsagenda Duurzaam Erfgoed gepresenteerd, die de regels voor het verduurzamen van monumentale panden en beschermde stadsgezichten versoepelt. Hoewel er nu mogelijkheden zijn voor beleggers, kan toekomstige regelgeving weer beperkingen opleggen, wat voor onzekerheid zorgt.